Gej parovi su "okupirali" matične urede u Čileu kako bi se predbilježili za sklapanje prvih civilnih istospolnih partnerstava otkad su zakonski dozvoljena u toj zemlji, a prva će i službeno biti sklopljena u listopadu.

Četvrtak, 9. srpnja bio je prvi dan kada su gej parovi mogli zatražiti dozvolu za sklapanje civilnog partnerstva, nakon što je u travnju taj zakon potpisom odobrila predsjednica Čilea Michelle Bachelet, koja je tom prigodom izjavila: "Zakon o civilnom partnerstvu za istospolne parove je potvrda u borbi za prava seksualnih različitosti", piše Pink News.

I dok se čileanska LGBT zajednica još bori za pravo na brak, mnogi ovo vide kao prvi korak prema punoj ravnopravnosti istospolnih parova. Brojni parovi koji su pojurili po dozvolu za sklapanjem civilnog partnerstva na Twitteru su podijelili svoje oduševljenje i radost.

"Prvi smo par koji se predbilježio!", napisao je Felipe Egido, koji je podijelio fotografiju koja se našla i u brojnim čileanskim medijima na kojoj je s partnerom i službenicom iz ureda.

Taj zakon, među ostalim, omogućava pravo na nasljeđivanje, korištenje zdravstvenog osiguranja partnera i ostvarivanje prava na mirovinu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.