Papa Franjo otvorio je u nedjelju vrlo iščekivanu sinodu o obitelji uz jasnu poruku kako Crkva vjeruje da brak može postojati samo između muškarca i žene, te da ne može biti "pod utjecajem prolaznih prohtjeva i popularnog mišljenja".

Papa Franjo ponovio je, na otvaranju trotjedne sinode, protivljenje Rimokatoličke Crkve homoseksualnim brakovima, ali je rekao da Crkva mora imati ljubavi i razumijevanja prema svima. Međutim, Papa je naglasio da Crkva mora biti milosrdnija i samilosnija prema svim ljudima, posebice onima koji su povrijeđeni i kojima je teško pridržavati se svih crkvenih zakona, rekavši kako je Crkva "majka koja ne osuđuje svoju djecu", piše Pink News.

"Crkva mora tražiti te osobe, poželjeti im dobrodošlicu i biti uz njih, jer Crkva čija su vrata zatvorena iznevjerit će sebe i svoju misiju i umjesto da bude most, postat će zapreka."

Druga sinoda o obitelji, koja okuplja 300 kardinala, biskupa i svećenika, otvorena je u napetom ozračju nakon što je poljski svećenik Krysztof Charamsa u subotu otkrio svoju homoseksualnost i osudio "institucionalnu homofobiju" Katoličke crkve.

Vatikan je smjesta osudio gestu poljskog svećenika, smjenjujući ga s dužnosti u Kongregaciji za doktrinu vjere, zadužene za brigu oko poštovanja katoličke dogme, čiji je Charamsa bio pripadnik od 2003. Autani je svećenik rekao i kako među klerom ima "mnogo homoseksualaca koji su tragično homofobični i paranoični jer su paralizirani neprihvaćanjem vlastite seksualne orijentacije".

Sukob u stavovima konzervativnih i progresivnih katolika

Sinoda bi mogla rezultirati usvajanjem mekšeg stajališta prema razvedenima i homoseksualcima, ali i izazvati razdor zbog velikog otpora takvim promjenama. Takva nastojanja izazivaju nemir među konzervativcima koji ne žele mijenjati ono što smatraju fundamentalnim dogmama.

Vrh Katoličke crkve je pod sve većim pritiskom da djeluje jer sve veći broj vjernika iz Europe i SAD-a ima problema s poštivanjem zabrane pobačaja, upotrebe kontracepcije, predbračnog seksa, razvoda ili istospolnih odnosa. S druge strane, vjernici u Africi i Aziji, gdje je Katolička crkva još uvijek u usponu, mnogo su konzervativniji, što znači da nema globalnog konsenzusa o reformama.

Protureformska peticija koja je diljem svijeta prikupila 790.000 potpisa poziva Papu da "razjasni sve veću zbrku među vjernicima" tako što će isključiti otvaranje prema razvedenima i istospolnim zajednicama. Katolička se Crkva poziva da se "suprotstavi desetljećima dugoj seksualnoj revoluciji koju promovira savez moćnih organizacija, političkih snaga i masovnih medija i uporno rade protiv same opstojnosti obitelji kao temeljnoj jedinici društva".

Aktivisti za gej prava koji u Rimu sa strane prate sinodu, stali su u obranu poljskog gej svećenika i pozvali sudionike sinode da iskoriste situaciju oko Charamse kako bi dokazali da u Crkvi nema mjesta za homofobiju. Međutim, papin govor prigodom otvorenja sinode ipak navodi na zaključak kako Katolička crkva nema namjere prihvatiti homoseksualnost u neko skorije vrijeme.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.