Rezultat referenduma na kojemu će se slovenske biračice i birači 20. prosinca izjašnjavati o zakonskom izjednačenju prava istospolnih parova s heteroseksualnima sasvim je neizvjestan, sudeći po rezultatima ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo.

Za potvrdu Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, kojim se ta prava izjednačavaju, u sadašnjem bi trenutku glasovalo 42 posto birača, dok je njih 41 posto protiv, pokazalo je ispitivanje provedeno sredinom prošlog tjedna.

Sudbina zakona koji je u parlamentu već prihvaćen, ali je zakonska provedba stopirana odlukom Ustavnog suda koji je na inicijativu prokatoličke inicijative Za otroke gre odobrio referendum, tako je sasvim neizvjesna.

Da bi se zakon odbacio, odnosno poništio, protiv njega bi se morala izjasniti većina birača koji izađu na glasovanje, ali i najmanje trećina ukupnog biračkog tijela. Takav ishod je upitan s obzirom da bi na referendum moglo izaći manje od polovice od 1,6 milijuna birača upisanih u biračke spiskove, a protiv zakona glasovati oko četvrtina od ukupnog broja birača.

Zakon kojim se istospolni i heteroseksualni parovi izjednačavaju u pravima, uključujući pravo na vjenčanje pred matičarem, pravo nasljeđivanja i pravo na posvajanje djece, te koji redefinira pojam obitelji kao životnu zajednicu dviju osoba, ne spominjući spol, slovenski je parlament prihvatio u ožujku uvjerljivom većinom. To je izazvalo žestoke prosvjede konzervativnih stranaka i dijela javnosti. 

 

Prijašnji zakon sličan aktualnom rješenju koji je donio slovenski parlament, ali bez mogućnosti da istospolni parovi usvajaju djecu, slovenski su birači srušili tijesnom većinom na referendumu prije tri godine. Na snazi je Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima dopušta registraciju na općini.

Uoči referenduma 20. prosinca u Sloveniji je pokrenuta kampanja "Čas je ZA" koja podržava bračnu jednakost, a okuplja brojne parlamentarne stranke, udruge psihologa i pedijatara, nevladine udruge, te osobe iz javnog života.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.