Za sve koji u nedjelju 20. prosinca neće biti u mogućnosti izaći na birališta i glasovati na referendumu o bračnoj jednakosti u Sloveniji ili to žele učiniti ranije, od utorka do četvrtka se održava tzv. rano glasovanje na referendumu o izmjenama i dopunama zakona o braku i obiteljskim odnosima.

Rano glasovanje se obavlja na isti način kao što će biti na dan referenduma, a birači i biračice mu mogu pristupiti još danas i sutra u sjedištima izbornih povjerenstava, javlja RTV Slovenija.

Mogućnost ranijeg glasovanja već su prvog dana iskoristili brojni sudionici kampanje "Čas je ZA" na čijoj Facebook stranici birači i biračice objavljuju fotografije s listićem referendumskog pitanja koje glasi: "Jeste li za uvođenje izmjena i dopuna zakona o braku i obiteljskim odnosima koji je izglasan u parlamentu 3. ožujka 2015?" uz poruke podrške bračnoj jednakosti. 

Inicijatori referenduma prokatolička koalicija "Za otroke gre!" poručuje kako se glasanjem odlučuje "hoće li našu djecu moći posvojiti i dva muškarca, dvije žene, dva transseksualca ili dva queerseksualca", piše 24.kul.

Nova referendumska pravila za zaštitu zakonodavca

Iako ankete govore da će rezultat glasovanja biti tijesan, zakon o braku i obiteljskim odnosima koji je parlament početkom godine prihvatio velikom većinom stupit će na snagu ako ga ne odbije više od 20 posto ukupnog broja Slovenaca upisanih u biračke spiskove, što je nešto više od 320.000 glasova.

Riječ je o novom referendumskom pravilu kojim se štiti parlament kao zakonodavac i ograničavaju mogućnosti odbacivanja zakona koje je predložila vlada.

Zakonsko rješenje koje podržava vlada i veći dio civilnih udruga u potpunosti izjednačava prava istospolnih s heteroseksualnim parovima, pa će se istospolni parovi moći vjenčati pred matičarom, jedno drugog nasljeđivati i posvajati djecu, a zakon isto tako redefinira pojam obitelji kao životnu zajednicu dviju osoba, ne spominjući spol.

Tome se snažno protivi vrh slovenske Katoličke crkve i oporbene stranke desnog centra, dok zakon podržava većina stranaka koalicije premijera Mire Cerara. Političke stranke nisu otvoreno sudjelovale u kampanji, osim preko poznatih pojedinaca i javnih osoba koje su se velikom većinom pridružile kampanji "Čas je ZA" u kojoj sudjeluju i udruge psihologa i pedijatara, nevladine udruge, koje će svoj glas dati ravnopravnoj mogućnosti braka za sve.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.