Novoosnovani Ured za borbu protiv obiteljskog nasilja u istanbulskoj policiji vodit će žena, a diljem Turske su oformljene specijalne jedinice za što bolju zaštitu ugroženih žena i djece.

Turska nacionalna policija (EGM) imenovala je 39-godišnju Kıymet Bilir Değerli voditeljicom Ureda za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama i djecom u istanbulskoj policiji. Uredi te specijalne jedinice otvoreni su u svim pokrajinama, njih ukupno 81, kao dio plana Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva za obitelj i socijalnu politiku za smanjenjem nasilja nad ženama i djecom. 

Policijski službenici zaposleni u tim uredima pružit će ženama koje su žrtve nasilja svu potrebnu pomoć, pa će ih prilikom dolaska odvesti u posebne sobe za oporavak. Također će ih upoznati sa svim njihovim pravima, osigurati psihološku pomoć, a u slučaju potrebe dodijeliti i osobnog čuvara.

"Žrtva treba podnijeti prijavu policiji i vjerujem da će biti zadovoljna rezultatima našeg rada", rekla je Değerli za Hürriyet Daily News.

Poručila je ženama koje su pretrpjele obiteljsko nasilje da surađuju s osobnim čuvarima koji su im dodijeljeni zbog zaštite, te uputila kritiku zbog sadržaja u TV programima koji racionaliziraju i odobravaju nasilje nad ženama.

"Nasilje najviše utječe na djecu i ono što vide na televiziji koriste protiv onih koje smatraju 'slabima' ", rekla je Değerli, dodajući kako se nasilje prikazuje vrlo detaljno.

Zbog nedostatka djelatnika u uredima diljem zemlje, pozvala je volontere stručnjake da im se pridruže u borbi protiv obiteljskog nasilja.

"Trebaju nam u svakom okrugu volonteri koji su psiholozi, sociolozi i simultani prevoditelji za žene sa slušnim i govornim poteškoćama".

Dodala je kako trenutno u tim policijskim uredima radi oko 300 zaposlenika, većinom žena, no ovisno o lokalnim potrebama njihov broj će možda i rasti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.