Premda je na prosinačkom referendumu bračna jednakost u Sloveniji srušena, Državni zbor je u četvrtak s 54 glasa "za" i 15 "protiv" usvojio zakon o životnom partnerstvu.

Kako javljaju slovenski mediji, ovim zakonom istospolni parovi dobivaju sva prava iz braka, osim posvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje. Prijedlog novog zakona Državnom zboru, dan nakon referenduma uputio je Jani Möderndorfer iz Stranke modernog centra.

Möderndorferov Zakon podržala je i vlada, jer je riječ o veoma sličnom prijedlogu koji je pripremilo Ministarstvo rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Zakonu su se usprotivili zastupnici i zastupnice Nove Slovenije - kršćanskih demokrata (NSi) te Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, kazavši kako je njime "izigrana volja birača" (zvuči poznato?), a podnijeli su amandman kojim bi se državnim službenicima i matičarima omogućio priziv savjesti iz "osobnog, religioznog, filozofskog ili drugog opravdanog razloga", no taj amandman nije prihvaćen.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.