Premda je na prosinačkom referendumu bračna jednakost u Sloveniji srušena, Državni zbor je u četvrtak s 54 glasa "za" i 15 "protiv" usvojio zakon o životnom partnerstvu.

Kako javljaju slovenski mediji, ovim zakonom istospolni parovi dobivaju sva prava iz braka, osim posvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje. Prijedlog novog zakona Državnom zboru, dan nakon referenduma uputio je Jani Möderndorfer iz Stranke modernog centra.

Möderndorferov Zakon podržala je i vlada, jer je riječ o veoma sličnom prijedlogu koji je pripremilo Ministarstvo rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Zakonu su se usprotivili zastupnici i zastupnice Nove Slovenije - kršćanskih demokrata (NSi) te Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, kazavši kako je njime "izigrana volja birača" (zvuči poznato?), a podnijeli su amandman kojim bi se državnim službenicima i matičarima omogućio priziv savjesti iz "osobnog, religioznog, filozofskog ili drugog opravdanog razloga", no taj amandman nije prihvaćen.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # ired 2016-04-22 16:52
Nikad mi Balkanci necemo postati ljudi...Bijeli muškarac agresivac nikad neće postati tolerantan..evo lucija je prespora za njega... sve su to iskusili nekad indijanci, aboridžani, crnci, žene na svojoj koži...
Odgovori | Report to administrator
+1 # Flis 2016-04-24 16:06
Ne radi se ovdje o "balkancima". Ovo je generalno problem gotovo cijele Srednje i Istočne Europe, nisam primjetio da su Slovačka, Poljska, Litva, Letonija ili Italija naprednije od HR ili SLO.
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.