Nakon što je norveška Luteranska crkva odobrila crkvena vjenčanja istospolnih parova, iz tamošnje Katoličke crkve najavljuju kako će u znak protesta protiv takve odluke njihovi svećenici prestati obavljati sva crkvena vjenčanja.

Kako bi se distancirali od luterana, iz Katoličke crkve u Norveškoj najavljuju kako će od Vatikana tražiti pismenu dozvolu za prestanak obavljanja vjenčanja u njihovim crkvama. Biskup Bernt Eidsvig iz Osla uputio je priopćenje: 

"Očigledno je kako trebamo odvojiti naša crkvena vjenčanja od drugih. To je pitanje liturgije i ne predstavlja nužno veću promjenu moralnih vrijednosti u našem društvu. No, političari bi mogli postati agresivni prema crkvama koje odbijaju obavljati ta vjenčanja i za nas je najbolje da prestanemo obavljati vjenčanja u ime države", piše PinkNews.

O odluci Luteranske crkve koja je odobrila vjenčanja za istospolne parove i pokazala inkluzivnost, biskup kaže: "Osobno sam tužan i razočaran tom odlukom i teško je predvidjeti njene dugoročne posljedice po pitanju odnosa među crkvama".

Očekuje se kako će Norveška crkva odobriti prijedlog koji bi omogućio istospolnim parovima vjenčanje u svim crkvama u zemlji. Istospolni brak zakonski je priznat u Norveškoj od 2009. , a tamošnja Luteranska crkva odobrava i zaređivanje gej svećenika. U Švedskoj su od 2009. moguća crkvena vjenčanja za istospolne parove, a u Danskoj od 2012.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.