Vrhovni sud usvojio je žalbu Uskoka na presudu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u slučaju pogodovanja udruzi U ime obitelji kojoj je, kako je stajalo u prvoj Uskokovoj optužnici, priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući joj štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum.

Kako javlja tportal, predmet je vraćen prvostupanjskom sudu, a prema rješenju Vrhovnog suda, Uskokova žalba pokazala se osnovanom jer postoje bitne povrede kaznenog postupka.

S Vrhovnog suda poručuju kako prvostupanjski sud svoje stanovište o nedostatku protupravnosti u postupcima okrivljenika ne temelji samo na činjeničnom opisu inkriminacije, kako to nalaže odredba na koju se poziva, nego isti zaključak donosi razmatrajući pojedine elemente činjeničnog opisa u svjetlu dokaza i materijala te podataka i propisa koji se nalaze u spisu, kao i uzimajući u obzir način na koji je Gradsko poglavarstvo ranije postupalo, čime se upušta u analizu i ocjenu dokaza.

Bitna povreda postupka

"Zbog utvrđene bitne povrede postupka nije moguće ispitati pobijano rješenje po drugim u žalbi iznesenim osnovama, nego ga je trebalo ukinuti", stoji u rješenju Vrhovnog suda.

U prvoj Uskokovoj optužnici Bandića se teretilo da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac pogodovao udruzi U ime obitelji i priskrbio joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući joj štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum.

Optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Tanje Pavelin Borzić u srpnju prošle godine odbacilo je optužnicu jer je, po riječima Bandićeve obrane, utvrdilo da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka i u drugom slučaju protiv Bandića, takozvanoj "aferi Agram" kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.