Potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, katolički biskup Franz-Josef Bode u intervjuu za Neue Osnabruecker Zeitung spomenuo je kako bi Katolička crkva trebala blagoslivljati i istospolne parove.

"Mislim da o tome u Crkvi moramo detaljnije raspraviti jer šutnja i ili održavanje tabua neće nas odvesti nikamo i stvara pomutnju", rekao je, ali i dodao kako takav blagoslov ne bi trebalo poistovjećivati s tradicionalnim vjenčanjem.

Budući da je Njemačka nedavno ozakonila bračnu jednakost, Bode smatra kako je istospolni brak, premda se razlikuje od crkvenog shvaćanja braka, danas politička realnost:

"Stoga se moramo zapitati kako izići ususret onima koji sklope takvu zajednicu i djelomično su uključeni u Crkvu. Kako da ih pratimo pastoralno i liturgijski, kako da zadovoljimo njihova očekivanja?", zapitao se.

"Ako blagoslivljamo automobile i tko zna što sve ne, ne smijemo odbiti ni istospolne parove"

I njemačka katolička laička organizacija "Wir Sind Kirche" ("Mi smo Crkva") zatražila je blagoslov istospolnih parova:

"Ako blagoslivljamo automobile i tko zna što sve ne, Crkva ne smije odbiti blagosloviti ni istospolne parove. Mislim da, srećom, postoje svećenici koji to već čine, barem u manjim krugovima, bez pozornosti medija i to je dobro", rekao je glasnogovornik te organizacije Christian Weisner,

Biskup Bode je u intervjuu spomenuo i kako Crkva istospolne odnose često smatra smrtnim grijehom: "Moramo razmisliti o tome kako razlikovati istospolne veze. Zar u njima nema toliko toga što je pozitivno, dobro i zbog čega moramo biti pošteniji?".

Ovo nije prvi put da biskup Franz-Josef Bode govori o blagoslovu istospolnih parova. Isto je spomenuo godine 2015., uoči Sinode o obitelji, u intervjuu za KNA, njemačku Katoličku novinsku agenciju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam