Potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, katolički biskup Franz-Josef Bode u intervjuu za Neue Osnabruecker Zeitung spomenuo je kako bi Katolička crkva trebala blagoslivljati i istospolne parove.

"Mislim da o tome u Crkvi moramo detaljnije raspraviti jer šutnja i ili održavanje tabua neće nas odvesti nikamo i stvara pomutnju", rekao je, ali i dodao kako takav blagoslov ne bi trebalo poistovjećivati s tradicionalnim vjenčanjem.

Budući da je Njemačka nedavno ozakonila bračnu jednakost, Bode smatra kako je istospolni brak, premda se razlikuje od crkvenog shvaćanja braka, danas politička realnost:

"Stoga se moramo zapitati kako izići ususret onima koji sklope takvu zajednicu i djelomično su uključeni u Crkvu. Kako da ih pratimo pastoralno i liturgijski, kako da zadovoljimo njihova očekivanja?", zapitao se.

"Ako blagoslivljamo automobile i tko zna što sve ne, ne smijemo odbiti ni istospolne parove"

I njemačka katolička laička organizacija "Wir Sind Kirche" ("Mi smo Crkva") zatražila je blagoslov istospolnih parova:

"Ako blagoslivljamo automobile i tko zna što sve ne, Crkva ne smije odbiti blagosloviti ni istospolne parove. Mislim da, srećom, postoje svećenici koji to već čine, barem u manjim krugovima, bez pozornosti medija i to je dobro", rekao je glasnogovornik te organizacije Christian Weisner,

Biskup Bode je u intervjuu spomenuo i kako Crkva istospolne odnose često smatra smrtnim grijehom: "Moramo razmisliti o tome kako razlikovati istospolne veze. Zar u njima nema toliko toga što je pozitivno, dobro i zbog čega moramo biti pošteniji?".

Ovo nije prvi put da biskup Franz-Josef Bode govori o blagoslovu istospolnih parova. Isto je spomenuo godine 2015., uoči Sinode o obitelji, u intervjuu za KNA, njemačku Katoličku novinsku agenciju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.