Na današnji dan, 18. siječnja 2004. emitirana je pilot-epizoda Showtimeove serije "The L Word". Lezbijke s ovih prostora na razne su se načine dovijale kako doći do novih epizoda, organizirala su se grupna gledanja, "pržili" su se CD-ovi za one sa sporijim internetskim vezama. Na kavama i u telefonskim razgovorima komentirala se "ona glupa Jenny", sa strepnjom pratio tijek Tinine trudnoće i nevjera njezine partnerice Bette te sudbine ostalih junakinja.

Bila je to prva, i tad jedina serija s mnogo eksplicitnog lezbijskog seksa (premda ni blizu toliko kao u njezinoj prethodnici, američkoj inačici britanske serije "Queer as Folk") i više-manje svim problemima s kojima su se lezbijke suočavale – coming out, roditeljstvo, veze, seksualni identiteti, starenje, razlike u godinama, pa i transrodnost - za ono vrijeme relativno slabo obrađivanu temu u popularnim televizijskim serijama.

Seriji su se, među ostalim, zamjerali nerealistično glamurozni likovi, što je ovdje nerijetko bila tema razgovora, pa i (forumskih) prepirki jer hrvatske se lezbijke, razumljivo, nisu mogle u potpunosti poistovjetiti s onima iz Zapadnog Hollywooda (Bette i Tina, primjerice, živjele su u kući s bazenom), često se pitavši "a što to one uopće rade u životu"?

Ali ipak su je voljele i pratile jer "The L Word" je donio svojevrsno olakšanje, pa i revoluciju – jer više nije bila riječ o tomu da imamo tu i tamo pokoji sporedan lezbijski lik, nevažan za radnju, onaj koji se pojavljuje u svakoj trećoj epizodi s velikom šansom da skonča tragično ili se "preobrati" na "pravi" (heteroseksualan) put. Imale smo junakinje koje ne samo da su bile lezbijke, već su svoj identitet živjele otvoreno i punim plućima (barem većina njih).

A kako je to bila jedina takva serija, nije bilo mnogo mjesta za izbirljivost.

Drugim riječima, lezbijke s nekoliko kontinenata, jer "The L Word" se prikazivao diljem svijeta (u regiji smo ga u ono vrijeme mogle pratiti samo na slovenskom Kanalu A), napokon su na malim ekranima prepoznale probleme i priče s kojima su se i same susretale, u seriji koja je govorila njihovim jezikom, a imala je i niz happy endova.

U međuvremenu se svijet uvelike promijenio. U svim državama SAD-a ozakonjena je bračna jednakost, a čak je i Hrvatska dobila Zakon o životnom partnerstvu. LGBT likovi su postali posve uobičajeni u nizu mainstream serija i filmova. "The L Word" je doživio šest sezona (zadnja epizoda emitirana je 8. ožujka 2009.), a film, koji je bio u najavi, nikad nije snimljen.

Bez obzira na to, vrijedi se, s tračkom nostalgije, prisjetiti serije koja je unatoč svim manama, nesumnjivo, mnogim lezbijkama pomogla napraviti makar jedan mali korak naprijed u samoprihvaćanju.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.