Image

Lezbijska aktivistica Del Martin umrla je 27. kolovoza 2008. u San Franciscu u dobi od 87 godina.

Iza sebe je ostavila svoju partnericu Phyllis Lyon s kojom se vjenčala 16. lipnja ove godine, i to samo nekoliko minuta nakon legalizacije istospolnih brakova u Kaliforniji, što su popratili svi svjetski mediji. Detalji o pogrebu još nisu objavljeni.
 
Jedan od posljednjih političkih aktova Del Martin bilo je upravo to vjenčanje. Martin i Lyon bile su među tužiteljima koji su pokrenuli proces na kalifornijskom Vrhovnom sudu nakon što su istospolni brakovi sklopljeni 2004. u San Franciscu poništeni.

 Martin je rođena u San Franciscu 5. svibnja 1921. Studirala je novinarstvo na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley. Udala se za Jamesa Martina kad joj je bilo 19 i rodila kćer Kendru, a nakon dvije godine se razvela.

1950. srela je i zaljubila se u Phyllis Lyon u Seattleu, gdje su obje radile kao novinarke. Na Valentinovo 1953. uselile su u zajednički stan u Castru, četvrti San Francisca. Njihova životna veza i aktivizam postavili su temelje LGBT pokreta 20. stoljeća.

1955. godine Martin, Lyon i šest drugih lezbijki osnovale su Daughters of Bilitis, organizaciju koja je dobila ime po zbirci lezbijskih ljubavnih pjesama iz 19. stoljeća, Songs of Bilitis, Pierrea Louÿsa. DOB je postala prva nacionalna organizacija koja se borila za prava lezbijki, a Martin je bila prva predsjednica.

Ubrzo su počele izdavati mjesečno izvješće imenom The Ladder, što je kasnije preraslo u prvi lezbijski mjesečni magazin. Martin je bila urednica od 1960. do 1962. Deset godina kasnije, ona i Lyon objavile su revolucionarnu knjigu Lesbian/Woman, u kojoj su demistificirale lezbijke mainstream čitateljima i dale pozitivan primjer te znatno utjecale na samosvijest lezbijki onoga doba.

Njezina feministička i aktivistička postignuća bila su nevjerojatno značajna. Bila je prva deklarirana lezbijka u upravnom odboru Nacionalne ženske organizacije. Zajedno s Lyon osnovala je Alice B. Toklas Democratic Club, prvi politički gay klub u SAD-u. Također je bila i suosnivačica nekoliko aktivističkih organizacija koje su se borile protiv nasilja nad ženama. 1979. godine u San Franciscu otvorena je klinika Lyon-Martin Health Services koja je lezbijkama mogla pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb.


Martin (lijevo) i Lyon 1972.

1995. Martin i Lyon delegirane su u White House Council on Aging. 2004. postale su prvi istospolni par koji se vjenčao u San Franciscu nakon što je gradonačelnik Gavin Newsom objavio direktivu o izdavanju dozvola za istospolne brakove.

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je: "Da nije bilo Del i Phyllis, ne bismo imali bračnu jednakost u Kaliforniji. Borile su se i trijumfirale u brojnim bitkama. Kroz sve to, njihova ljubav i odanost bile su nadahnuće svima koji su ih poznavali." 

Lyon je nakon Deline smrti izjavila: "Iako sam Del upoznala prije 55 godina, nisam mogla zamisliti nijedan dan bez nje. Sretna sam što sam je poznavala i voljela te što sam bila njezina životna partnerica. Također, nisam ni sanjala da će doći dan kad ćemo se doista moći vjenčati. Shrvana sam i tužna, ali nalazim utjehu u tome što smo uživale u toj ceremoniji ljubavi i što smo izmijenile zavjete prije no što je umrla."

Smrt Del Martin pogodila je sve nas koje smo duboko cijenile njezin rad za našu zajednicu. Njezini energija, duh i hrabrost i danas odzvanjaju u riječima koje je napisala za prvi broj The Laddera: "Ništa se nikad nije postiglo skrivanjem u mračnom kutu. Zašto ne bismo odbacile izolaciju i prihvatile nasljeđe koje čeka svaku američku ženu crvene krvi koja se to nasljeđe usuđuje tražiti?"

Stoga nemojmo zaboraviti Del Martin koja je postala dio našega nasljeđa.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.