Foto: Oriana EliçabeDjeca rođena u lezbijskim obiteljima nimalo ne zaostaju u razvoju za svojim vršnjacima u heteroseksualnim obiteljima.

Rezultati istraživanja US National Longitudinal Lesbian Family Study, objavljeni ranije ovog mjeseca u stručnom časopisu Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, pokazuju da djeca rođena u lezbijskim obiteljima psihološki, socijalno i akademski napreduju kao i njihovi vršnjaci u heteroseksualnim obiteljima. Inače, ova je studija još jedna u nizu drugih koje su pokazale identične rezultate.

Ovi nalazi nisu iznenadili Christine Minkov koja sa svojom partnericom Kate Willock odgaja dvoje djece, osmogodišnjeg Daniela i petogodišnju Alice. Ona je pobornica pomnog planiranja trudnoće, uvjeta i načina odgajanja djeteta.

"Uspješan roditelj s ljubavlju i predanošću prilazi procesu odgajanja djece, bez obzira na seksualno opredjeljenje. Kate i ja smo svjesne da se mnogo ljudi protivi istospolnim obiteljima, kao i da će našu djecu, nažalost, vjerojatno zbog toga zadirkivati. S time se možemo boriti jedino tako da ih odgajamo u ljubavi, poučimo ih dodatnoj dozi žilavosti i sigurnosti u sebe kako bi, bez obzira na druge, ostali ono što jesu – predivna djece koju su odgojile dvije majke", rekla je Christine.

Vjerojatnost da će Alice i Daniel biti označeni kao drugačiji ili čak isključeni iz pojedinih aktivnosti je velika, pokazuju rezultati. Čak 41% ispitane djece je bilo stigmatizirano u nekom razdoblju života. Kao izvor diskriminacije najčešće se spominju vršnjaci, što pokazuje da je potrebno pojačati provođenje nulte stope na nasilje, educirati djecu o posljedicama bullynga i toleranciji prema različitostima što bi u konačnici koristilo svima, a ne samo djeci u lezbijskim obiteljima.

US National Longitudinal Lesbian Family Study je istraživanje koje se bavi proučavanjem kvalitete života djece začete u lezbijskim obiteljima. Pokrenula ga je uspješna psihijatrica Nanette Gartrell početkom 1980-ih godina, što NLLFS čini jednim od najobuhvatnijih i najdugovječnijih istraživanja koji se bavi tom temom.

Studiju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.