Iako je u Ugandi Ustavni sud ukinuo antigej zakon, tu afričku zemlju teško je zamisliti kao privlačnu destinaciju za LGBT turiste.

No budući da industrija turizma sudjeluje s više od osam posto u nacionalnom BDP-u, tamošnji turistički radnici rade sve  da uvjere javnost da je njihova zemlja sigurno odredište za LGBT osobe. "Nikad nismo čuli da je netko na aerodromu pitao nekoga: Koja je vaša spolna orijentacija?“, tvrdi Babra Adoso iz Udruge ugandanskih turoperatora za AFP.

Ugandanska turistička zajednica stoga je početkom rujna u New Yorku organizirala susret s vodećom organizacijom LGBT turizma, IGLTA-om (International Gay and Lesbian Travel Association). No kako i dalje postoji parlamentarna inicijativa da se homoseksualnost kažnjava doživotnom zatvorskom kaznom, marketinški plan nije tako jednostavan.

Radi se tek o "nesporazumu“, tvrdi Babra Adoso. Zakon je osmišljen da "zaštiti djecu od pedofila“, a LGBT udruge su malo "pretjerale“ u svojoj verziji da bi dobile međunarodnu pomoć.  Turistički radnici ipak su osvijestili da Uganda zaista ima problem s imidžom.

Iz IGLTA-e poručili su da je sastanak tek početna točka pregovora te da savjetuju svima koji putuju u Ugandu da i dalje budu na oprezu. IZ LGBT udruga tvrde da bi se zemlja trebala pozabaviti time kako tretira vlastitu LGBT populaciju te da turistički radnici žele ostaviti dojam na da jedan zakon vrijedi za strance, a drugi za lokalno stanovništvo. "Sloboda mora početi s nama“, tvrdi aktivist Pepe Julien Onziema.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.