Američko-australska novinarska obitelj provela je detaljno istraživanje o 150 najposjećenijih turističkih zemalja i proučila zakonske regulative svake zemlje. Rezultat je vrlo koristan LGBTIQ Travel Safety Index za 2021. godinu.

Na prvome mjestu najsigurnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija našla se Kanada koja za LGBTIQ osobe ima odlično razrađene zakone. Iza nje slijede Nizozemska, prva zemlja svijeta koja je ozakonila gej brakove, zatim Švedska, Malta i Portugal.

Hrvatska se našla u gornjoj polovici, na 39. mjestu, Srbija na 42., Mađarska na 52., Bosna i Hercegovina na 59., a iz regije prednjači Slovenija koja se pozicionirala na 32. mjesto.

Posljednjih pet mjesta zauzimaju Oman, Malavi, Malezija, Saudijska Arabija i Nigerija u kojima je, ovisno o državi, homoseksualnost kažnjiva s do 20 godina zatvora, istospolni odnosi kažnjivi su smrću, bičevanjem ili progonom, a LGBTIQ organizacije su zabranjene. Usto, čak trećina zemalja kažnjava neku vrstu homoseksualnosti.

Detaljno proučeni kriteriji pretočeni u bodovnu listu

Istraživanje su proveli partneri Asher i Lyric Fergusson u suradnji s akademskim istraživačima Erin Smith i Eliotom Assoudehom. Uzeli su 150 najposjećenijih turističkih zemalja svijeta i za svaku detaljno provjerili prava LGBTIQ osoba.

Kriteriji su bili sljedeći: istospolni brak, zaštita na radnome mjestu, zaštita od diskriminacije, kriminalizacija nasilja, priznavanje posvajanja, prava transrodnih osoba, legalnost istospolnih odnosa, propaganda i moralni zakoni te anketiranje ljudi koji su se izjasnili je li određena zemlja dobro mjesto za život LGBTIQ osoba.

Kriterije su pretočili u bodove i tako rangirali zemlje od onih s najgorim, odnosno nepostojećim zakonima za LGBTIQ osobe do onih s najboljima, ali zbog nedostatka budžeta nisu uključena osobna iskustva LGBTIQ turista koji su posjetili zemlje s liste, već je za taj input korištena Gallupova anketa.

Iako pojedina destinacija ne mora nužno imati negativne zakone, nepoznavanje kulture i kompletnog pravnog sustava pojedine destinacije te potencijalno nedokumentirani napadi na LGBTIQ osobe mogu zamaskirati stvarno stanje.

Je li bodovna lista stvarni prikaz stanja?

Dakako, pozitivni zakoni poput ozakonjenih istospolnih brakova (u 28 zemalja) ili posvojenja mogu dati veći osjećaj sigurnosti.

Prema našoj procjeni i s obzirom na ovaj vrlo dobro razrađen individualan pristup zakonima i osjećaj o svakoj zemlji, vjerujemo da lista dobro odražava stanje svijeta. Ipak, istraživanje napominje kako se neke turističke destinacije, pojedini gradovi i područja mogu činiti prikladnijima i tolerantnijima za LGBTIQ osobe, iako zakonske regulative ne moraju odgovarati tom stanju, stoga valja biti na oprezu.

Preporuka je da se uputite u one zemlje u kojima su LGBTIQ osobe zakonski zaštićene i imaju prava. Također, prije svakog putovanja svakako sami istražite željenu destinaciju i rezervirajte smještaj na LGBTIQ stranicama (npr. MisterBnB).

Transrodnim osobama preporuča se da imaju liječničku potvrdu ako su na hormonalnoj terapiji. Osim toga, ponesite sve dokumente, putujte u grupi te pripazite kako koristite (dejting) aplikacije koje koriste vašu lokaciju i poštujte kulturu zemlje u kojoj se nalazite. Kompletan LGBTIQ Travel Safety Index možete pogledati ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.