Image

Eleanor Roosevelt (ER) i Lorena Hickok svoju su vezu koja je trajala desetljećima započele 1933, prije inauguracije Franklina D. Roosevelta. Lorena (ili Hick, kako ju je zvala ER) je bila vrlo uspješna novinarka, a ER je trebala postati Prvom Damom.

Bile su u emocionalnoj i romantičnoj vezi koja je dosegla vrhunac strasti i kasnije se razvila u prijateljstvo koje je trajalo do smrti.

ER u tu vezu nije ušla kao naivna i neiskusna žena. Biografkinja Blanche Wiesen Cook tvrdi da su, u razdoblju nakon 1920. brojne njezine najbliže prijateljice bile lezbijke te da je ona cijenila njihove veze i čuvala njihovu privatnost. Iz pisama Eleanor Roosevelt (a neko je vrijeme svojoj Hick svakodnevno pisala pisma od deset do petnaest stranica) očito je kako se radilo o romantičnoj vezi koja je bila i tjelesna. Znala je kakva je to vrsta privlačnosti te da kao takva mora ostati tajnom. Shodno tome teško je, ali ne i nemoguće, pronaći dokaze.

Veza između te dvije žene godinama je bila "cenzurirana", što nije iznenađujuće. Za njihovih života, fotografije s obiteljskih večera bile su izrezane kako se na njima ne bi vidjela Hick. Ako je i ostala na kojoj slici, nije bila identificirana a o njoj se definitivno nije ni pričalo, čak ni biografima. Nakon smrti Eleanor Roosevelt, Hick je sama uredila i prepisala brojna njihova pisma. Spalila je neka Eleanorina i mnoga vlastita pisma. Kad je i Hick umrla, njezina sestra Ruby  pročitala je originalne verzije pisama iz prve godine njihove veze i zatim ih bacila u vatru uz riječi, "To se nikoga ne tiče."

Čak je i Doris Faber, autorica knjige The Life of Lorena Hickok: ER's Friend, bila zgrožena njihovom prepiskom. Pokušala je zapečatiti pisma i tako ih sakriti od  javnosti do poslije 2000. godine, a kad joj to nije uspjelo, odlučila je zanemariti sadržaje vezane uz prirodu njihovog odnosa. O jednom posebno romantičnom dijelu rekla je kako postoji izvjesna sumnja da "to možda nije bilo onako kako se čini".

Zbirka pisama Empty Without You: The Intimate Letters of Eleanor Roosevelt and Lorena Hickok, objavljena 1998. bacila je novo svjetlo na život jedne od najomiljenijih američkih Prvih dama.

Zbog vjerodostojnosti, navodimo neke dijelove pisama u izvornom obliku.

5. ožujak 1933.
Pismo od ER za Hick, večer nakon inauguracije Franklina D. Roosevelta

Hick my dearest--
I cannot go to bed tonight without a word to you. I felt a little as though a part of me was leaving tonight. you have grown so much to be a part of my life that it is empty without you, even though I'm busy every minute.

[pojedinosti o danu su obrisane]

Oh! darling. I hope on the whole you will be happier for my friendship. I felt I had brought you so much discomfort and hardship today & almost more heartache than you could bear & I don't want to make you unhappy--All my love I shall be saying to you over thought waves in a few minutes.

Good night my dear one
Angels guard thee
God protect thee
My love enfold thee
All the night through

Always yours
ER

*** *** *** *** *** ***

7. ožujak 1933.
Pismo od ER za Hick

Hick darling,
All day I've thought of you & another birthday I will be with you, & yet tonite you sounded so far away & formal. Oh! I want to put my arms around you. I ache to hold you close. Your ring is a great comfort to me. I look at it and think she does love me, or I wouldn't be wearing it.

*** *** *** *** *** ***

[Bez datuma]
Pismo od ER za Hick

I wish I could lie down beside you tonight & take you in my arms.

*** *** *** *** *** ***

[Bez datuma]
Pismo od Hick za ER nakon dugog razdoblja odvojenosti

Only eight more days... Funny how even the dearest face will fade away in time. Most clearly I remember your eyes, with a kind of teasing smile in them, and the feeling of that soft spot just north-east of the corner of your mouth against my lips...

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.