Veljača je tradicionalno mjesec za predaju godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu, pa bilo da vam je ta porezna prijava nešto što svakako morate učiniti ili od nje očekujete povrat poreza, dobro je znati i za neke zakonske izmjene koje se tiču formalnih i/ili neformalnih životnih partnerstava, jer na snagu su s prvim danom siječnja stupile izmjene Zakona o dopunama i izmjenama zakona o porezu na dohodak.

Krajem prosinca prošle godine Vlada je prihvatila i amandman na članak 13. spomenutog zakona, čime je omogućeno da od 1. siječnja 2015. izvanbračni drug i životni partner mogu koristiti osobni odbitak jednako kao i bračne zajednice, čime je ukinuto nejednako postupanje prema hrvatskim građanima.

Osobama koje su sklopile životno partnerstvo ili žive u neformalnom životnom partnerstvu tako je omogućeno da na svoju poreznu karticu (PK karticu) prijave svog partnera/icu kojeg uzdržavaju. Porezna olakšica se odnosi na povećanje odbitka u slučaju da je partner nezaposlen, a tom se olakšicom u konačnici dobiva i veća plaća.

Tko su sve uzdržavani članovi uže obitelji?

Člankom 13. istog Zakona, propisano je sljedeće: "Drugim uzdržavanim članovima uže obitelji u smislu stavka 2. ovoga članka smatraju se bračni i izvanbračni drug, odnosno životni partner i neformalni životni partner poreznog obveznika, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovoga bračnog i izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i neformalnog životnog partnera, preci i potomci u izravnoj liniji, maćeha te očuh koje punoljetni pastorak uzdržava, bivši bračni i izvanbračni drugovi, odnosno životni partneri i neformalni životni partneri za koje porezni obveznik plaća uzdržavanje i punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu".

Na PK kartici možete prijaviti i svoje ili roditelje životne partnerice/partnera, kao i potomke u izravnoj liniji, naravno, ako ih uzdržavate. Neformalno životno partnerstvo je u pravima izjednačeno sa životnim partnerstvom, isto kao što je izvanbračna zajednica, u smislu ovog Zakona, izjednačena s brakom.

Od 1. siječnja 2015. promijenio se i prag po kojem se netko smatra uzdržavanim članom i kao takav može biti na PK kartici osobe koja ga uzdržava. Dosadašnjih 11.000 kuna povećava se na 13.000 kuna, odnosno uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom, smatraju se fizičke osobe čiji oporezivi primici ne prelaze 13.000 kuna na godišnjoj razini.

Prijava poreza na dohodak za 2014. godinu podnosi se do 2. ožujka 2015. godine.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.