Na forumu portala gay.hr – kao reprezentativnog online okupljališta većinom mladih LGBT građana RH - već mjesecima postoji tema koja šokira po užasnoj količini autohomofobije, izražene u tom konkretnom slučaju kroz većinom posve neosviještenu ali opasnu mržnju prema ženama. Ima tamo, doduše, još teško probavljivih tema, pa se može čitati o tome hrvatska LGBT (zapravo, većinom je riječ o gejevima) mladež fantazira kako bi protjerivala muslimane iz Europe ili proklamira kako se treba ponašati u skladu sa svojim muškim spolom, ali ovaj po količini autohomofobije i mizoginije, čini mi se, ipak odskače.

Naziv teme je "Gadi li vam se spolovilo suprotnog spola?", i u njemu se gej muškarci natječu u tome tko će na što šovinističkiji i toaletnim humorom obilježen način izraziti svoje gađenje na samu pomisao vagine (iliti pičke). Neke podsjeća na ralje vanzemaljca iz filma Predator, drugi ističu da su im puno gadljivije ženske grudi, treći tvrde da vagina smrdi i da je to odvratna zvijer, četvrti čak idu toliko daleko da se pohvale time kako im se gadi sve u vezi sa ženskom fiziologijom (ali, zbog "emocionalne unutrašnjosti" žene, duboko poštuju) itd. Naravno, ima u temi i objava u kojima se ukazuje da takva vrsta gađenja otkriva jednu duboko ukorijenjenu autohomofobnu psihopatologiju, no takvi su u debeloj manjini i definitivno se ne uklapaju u općeniti ton napisanog.

Potvrda vlastitog "superiornijeg" identiteta

Vrijedi detektirati kako se osjećaj gađenja koji vagine (mutatis mutandis, žene) izazivaju među mladim gej muškarcima izražava bez ikakve zadrške, dapače njime se ide legitimirati i potvrditi vlastita homoseksualnost, ali i muškost, što se najbolje vidi zahvaljujući neprestanim pokušajima brotastic humora, otprilike kao da se nalazite u svlačionici nekog američkog srednjoškolskog sportskog tima, u kojoj su se okupili lokalni mužjačići koji su se još jučer cerekali kad bi netko rekao "pička" ili "sise". U inverziji koja se dogodila jer je riječ o gej mužjačićima, na iste se pojmove reagira s paradnim gnušanjem, lišenim bilo kakve refleksije, ponajmanje one da se tako razotkriva duboka nesigurnost u vlastitu muškost, kao i da se ponaša u istom ključu kako se homofobi ponašaju prema pederima. Homofobu se dubinski gadi vidjeti dva muškarca kako se ljube, autohomofobu se dubinski gadi – žensko spolovilo! Homofobi vole pričati glupave i prizemne viceve o pederima, autohomofobi zbijaju glupe i prizemne šale na njihov račun.

mu

Teorijski gledano, nije to ništa nego još jedna manifestacija važnosti Drugog u potvrđivanju vlastitog "superiornijeg" identiteta, kao što su Rimljani gledali na barbare ili kao što Hrvati i danas gledaju na Srbe (a Srbi na Albance), Nijemci na lijene Grke, Rusija na dekadentni Zapad itd. Svatko može biti nekome Drugi, kao što svatko može nekoga proglasiti Drugim, naročito kada nije u stanju konstruirati vlastiti identitet na pozitivnim temeljima, a ne kao razliku u odnosu na kogaveć. Stvar funkcionira po sljedećoj "logici" – s obzirom da strejt muškarci vole sise i pičke, a ja sam gej muškarac, dakle suprotno od pravog muškarca, onda se meni sise i pičke gade. Bilo bi smiješno da nije jadno.

Heteropatrijarhalna ideja muškarca

U mikrosituaciji spomenutog foruma za gej muškarčiće - masovno uspaničenih oko vlastite muškosti jer su gej - taj je zli, loš i manje vrijedan Drugi žena i sve što u heteropatrijarhalnoj percepciji ima veze sa ženom, na prvom mjestu zloglasna feminiziranost. Mužjačići žele biti emancipirani, suvremeni gejevi, kakve gledaju na Youtubeu, ali sami naravno nemaju muda snimiti svoj coming out video i postati ga online (jedini izuzetak i frajer i pol je, uvijek ću napomenuti, Renato Samardžić koji je u vrijeme homofobnog referenduma objavio genijalan odjeb Željki Markić), no kako se s time ne žele suočiti svoju nemoć kamufliraju ismijavanjem žena.

To što heteropatrijarhat po sličnim obrascima ugnjetava i gej muškarce i žene nije toliko važno takvima, koliko želja da se pridruže ugnjetavanju žena i tako dokažu da se njih ugnjetavati ne treba

Vrhunac ironije u svemu tome je naravno što po kategorijama klasične idealizirane muškosti – hrabrost, čast, kavalirsko ponašanje i slično – oni padaju svaki mogući test, te se zapravo ponašaju, da iskoristim jedan tipičan izraz muškošovinističkog diskursa, kao pičkice. Svojim ismijavanjem vagina i žena, koje bi trebalo potvrditi njihovu muškost, potvrđuju tek koliko su oko iste uspaničeni i koliko je nezrela i heteropatrijarhalna njihova ideja muškarca, koju percipiraju kroz najgore aspekte te ideje. Ako je jedini način da sebi dokažeš da si (gej) muškarac i da se osjećaš ugodno kao (gej) muškarac tako što ćeš biti (in)direktni (neosviješteni ili ne, u osnovi nije važno) ženomrzac, onda – jebeš takvog (gej) muškarca! I to, naravno, ne pišem doslovno.

Teorijski gledano, nije to ništa nego još jedna manifestacija važnosti Drugog u potvrđivanju vlastitog "superiornijeg" identiteta, kao što su Rimljani gledali na barbare ili kao što Hrvati i danas gledaju na Srbe (a Srbi na Albance), Nijemci na lijene Grke, Rusija na dekadentni Zapad itd.

Nije u pitanju fenomen ograničen samo na muškadiju jednog foruma u bespućima interneta, nego i prilično raširena pojava među gej muškarcima diljem svijeta, konkretno onima koji nisu znali uspješno spojiti svoju homoseksualnost i svoju muškost (što se uopće ne isključuje), nego su svoj gej identitet izgradili pričom u stilu da oni nisu žene i da im se neće sviđati nitko koga bi uopće mogli percipirati kao ženskastog.

Pederi kojima je važno biti ne-žena

Čini se da je je ego mnogih gej muškaraca još krhkiji od ega mnogih strejt muškaraca, pa im je kao način da se osjećaju superiorno u odnosu na nekoga (kad već nisu "pravi", strejt muškarci!) ostalo to da ismijavaju vagine. Šala koliko loša toliko i glupa, ali korisna utoliko jer funkcionira kao jasan signal da je riječ o iskompleksiranom gej muškarcu nedovršene emancipacije, koji može biti i aut i ići na Prajd, ali je svoju zarobljenost u heteropatrijarhalnom konceptu muškosti sublimirao u, do banalnosti tipičan, prezir prema ženama, tj. odvratnu mizoginiju. A sve to se onda od strane takvih gej muškaraca prenosi i na trans* ljude, što je pak posebna priča.

Homofobu se dubinski gadi vidjeti dva muškarca kako se ljube, autohomofobu se dubinski gadi – žensko spolovilo! Homofobi vole pričati glupave i prizemne viceve o pederima, autohomofobi zbijaju glupe i prizemne šale na njihov račun

Moglo bi se reći da su to neosviješteni wannabe heteroseksualci, homoseksualci koji bi da se izmisli magična pilula za izlječenje od homoseksualnosti odmah progutali više njih odjednom. Sve samo da nekako mogu biti ne-žena. Jer koga bi drugog mogao privlačiti drugi muškarac nego ženu?!

Iako stvar naoko izgleda komplicirano, u suštini je jednostavna. Heteropatrijarhat je sistem u kojem se kao vrhunac ljudske egzistencije podrazumijeva heteroseksualni muškarac (a sve ostalo je nešto drugo, kako bi poručili iz UIO; moj dodatak bi bio: nešto Drugo), pa od heteropatrijarhalnog razmišljanja neemancipirani gej muškarac zaključuje kako može biti barem second best, sve samo da nije nikako žena. To što heteropatrijarhat po sličnim obrascima ugnjetava i gej muškarce i žene nije toliko važno takvima, koliko želja da se pridruže ugnjetavanju žena i tako dokažu da se njih ugnjetavati ne treba.

hy

Pederska mizoginija je u psihološkom smislu najvjerojatnije izraz traume, ali je to nikako ne opravdava u bilo kojem drugom kontekstu. I društveno i politički i ljudski je bijedna, te nimalo duhovita. Pedersko cerekanje pički je ništa drugo nego neosviješteno ponižavanje samog sebe i kao pedera i kao muškarca. To je kao da upireš prstom u zrcalo i smiješ se idiotu koji je pred tobom a ne shvaćaš da si to ti. (E, to je smiješno!)

Jer, doista nema ništa ni strašno ni gadno u pički. Niti u ženama. Jedino što je gadno su pederi kojima se gadi pička. To fakat nisu muškarci.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam