U sinoćnjoj emisiji RTL Direkt predstavljena je nova generacija hrvatskih pedera, koji se ne smatraju aktivistima ni žrtvama i ne žele da ih se zove homoseksualcima ni gejevima, nego baš - pederima. Među njima je i Tihomir Babić, autor kolumne "Biti peder u svakom smislu (osim karakterno)" na crol.hr, a poznati hrvatski slikar Duško Šibl otkriva kako on ipak ne voli da ga drugi zovu pederom.

U prilogu o novoj generaciji hrvatskih pedera, koji je u RTL Direktu emitiran povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, govorili su Renato Samardžić, prvi hrvatski gej Youtuber i student, Tihomir Babić, koji radi u banci i autor je kolumne "Biti peder u svakom smislu (osim karakterno)" na crol.hr, te producent festivala DRAGram Ivan Pavlić koji promovira drag queen scenu.

Svoje mišljenje o toj novoj generaciji dao je i Duško Šibl, poznati hrvatski slikar koji već gotovo 40 godina sretno živi sa svojim partnerom Rogerom.

Peder je super riječ, homoseksualac je dijagnoza, a gej je sterilno

"Koristiti riječ peder da bi se oslovio peder. To je super riječ. Homoseksualac, to je dijagnoza po meni, gej je sterilno, a muškarac koji spava s muškarcima je bezveze", pojasnio je producent Ivan Pavlić svoju perspektivu.

"Riječ peder - je li to dobra riječ? Odlična riječ! Bolja nego gej ili homoseksualac", istaknuo je ekonomist i kolumnist crol.hr-a Tihomir Babić.

"Ja sam prihvatio riječ peder. Kada mi ju netko uputi, ne osjećam se neugodno nego kažem hvala što si primijetio", dodao je prvi hrvatski gej Youtuber Renato Samardžić.

Renata su primijetili mnogi jer na svom YouTube kanalu govori o svemu i svačemu, od studentskog života, preko životnih problema do toga kako se našminkati.

Ja sam prihvatio riječ peder. Kada mi ju netko uputi, ne osjećam se neugodno nego kažem hvala što si primijetio

"Pokušavam normalizirati pederluk. Treba pokazati ljudima da smo tu, da postojimo, na edukativno zabavan način", naglasio je Samardžić.

Tihomir, iako po struci ekonomist, otkrio je nešto o temama kojima se bavi u kolumni koju objavljuje na Crol.hr-u.

"I samo ime kolumne 'Biti peder u svakom smislu' s naznakom 'ali ne karakterno' koja se bavi nekim osobnim iskustvima, kako je bilo izići iz ormara, reći roditeljima na poslu", pojasnio je Tihomir.

Nova generacija pedera nisu aktivisti niti žrtve

Ivan ne teoretizira o transrodnosti, nego se bavi drag queenovima kao umjetničkom formom. "To je neka generalna stvar koju ljudi misle - kad si ti gej, da je to 90 posto tvog života. To nije istina", kaže Ivan.

Svi su oni nova generacija hrvatskih pedera. Nisu aktivisti, nisu žrtve - jednostavno slobodno žive i ne srame se o tome govoriti na televiziji.

"Mislim da smo mi generacija koja je odrasla uz aktivizam. Prvi Pride je bio prije 15 godina, ja sam tada bio 2. ili 3. razred osnovne škole. Biti gej kao identitetska odrednica postoji u javnom prostoru", rekao je Ivan.

"Prvo, hvala što sam upao u novu generaciju pedera premda imam 30 godina. Mislim da se to sad širi na nekakve ostale civilne stvari, poput pisanja kolumni i raznoraznih blogova", smatra Tihomir.

Slikar Duško Šibl ipak ne voli da ga drugi zovu pederom

Što misli o toj novoj generaciji pedera upitali su Duška Šibla, poznatog hrvatskog slikara koji već gotovo 40 godina sretno živi sa svojim partnerom Rogerom.

"Ja kao takav imam razumijevanja za ovaj pokret koji nisu aktivisti nego žive ne kao posebna skupina i žrtve nego normalni ljudi", izjavio je.

Mislim da smo mi generacija koja je odrasla uz aktivizam. Prvi Pride je bio prije 15 godina, ja sam tada bio 2. ili 3. razred osnovne škole. Biti gej kao identitetska odrednica postoji u javnom prostoru

Šibl živi i u Dubrovniku i u Zagrebu, svi znaju da je gej, ali on o tome previše ne govori. Dok ga se ne pita.

"Živim na taj način cijeli život - i to u najcrnjem komunizmu sam tako živio. U Jugoslaviji to nije bilo protiv zakona, ali je mentalitet bio takav da je to bilo gore od najgoreg kriminala. Što se tiče danas, ja mislim da nije ništa bolje. Žao mi je to reći", pojasnio je Duško.

Šibl kaže da je on oduvijek pripadnik ove nove generacije, ali uz jednu razliku.

"Ja mogu reći 'ja sam peder' ali ne sviđa mi se da to netko drugi kaže. Nije mi drago da me netko drugi zove peder, ne, nije", kaže Šibl.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.