Dok se diljem SAD-a vode žestoke rasprave o najboljem odgovoru na masakr koji se prošlog mjeseca dogodio u gej klubu u Orlandu, Brazil je suočen s vlastitom epidemijom nasilja prema LGBT osobama. U toj zemlji, koja je domaćin skorašnjih ljetnih Olimpijskih igara i smatra se otvorenom i tolerantnom, gotovo svakog dana jedna gej ili trans* osoba bude ubijena, zbog čega se Brazil smatra najsmrtonosnijom zemljom za tu zajednicu.

U Brazilu čiji su stanovnici, čini se, već naviknuti na kriminal ipak se ističu pojedina brutalna ubojstva počinjena samo u posljednjih mjesec dana koja su povezana s nekoliko činjenica: žrtve nisu bile opljačkane, policija i dalje traga za osumnjičenima i sve ubijene osobe bile su ili gej ili trans*.

U četiri godine ubijeno više od 1600 LGBT osoba

Organizacija Grupo Gay da Bahia otkriva kako je gotovo 1600 LGBT osoba ubijeno u napadima koji su bili motivirani mržnjom u zadnje četiri i pol godine, a prema njihovoj evidenciji gotovo svakog dana jedna gej ili trans* osoba bude ubijena u toj zemlji s 200 milijuna stanovnika, piše New York Times.

"Te brojke su samo vrh ledenog brijega nasilja i krvoprolića", kaže Eduardo Michels iz organizacije Grupo Gay da Bahia te napominje kako brazilska policija u izvješćima o ubojstvima često izostavlja podatak kako su počinjena zbog mržnje prema LGBT osobama.

Uzroke za porast homofobnog nasilja možda treba potražiti u nesrazmjeru između vladine politike koja je puno naprednije od ukorijenjene brazilske kulture mačizma koja je prihvatila evangelističko kršćanstvo iz SAD-a poznato po anti-gej stavovima, koje danas čini četvrtinu brazilske populacije 

Takva statistika je prilično oprečna uvriježenom mišljenju kako je Brazil tolerantno, otvoreno društvo koje njeguje slobodu izražavanja seksualnosti tijekom popularnog karnevala i ima najveću Povorku ponosa na svijetu koja se održava u Sao Paulu.

U Rio de Janeiru, gradu koji je domaćin ljetnih Olimpijskih igara, ljudi su u sve većem strahu od nasilja. Uz razarajuću recesiju i veliku nezaposlenost ove godine je zabilježeno povećanje uličnog nasilja od 24 posto, dok je stopa ubojstava porasla za više od 15 posto.

Istovremeno, aktivisti za ljudska prava ističu kako je tamošnja policija koja želi uvesti reda prije velike ceremonije svečanog otvaranja, 8. kolovoza, ove godine ubila više od stotinu ljudi, uglavnom mladih crnaca iz siromašnih kvartova. Također upozoravaju kako konstantno homofobno nasilje prijeti urušavanju slike o Brazilu kao naciji koja obećava jednakost i poštovanje svim svojim stanovnicima.

"Svijet o nama ima sliku otvorenog i tolerantnog mjesta, no homofobno nasilje doseglo je svoju kritičnu točku i situacija postaje sve gora", kaže Jandira Queiroz, koordinatorica Amnesty International Brazil.

Brojne žrtve ubojstava teško su unakažene

Ipak, ta, gotovo mitska, reputacija tolerantnog Brazila, nije bez temelja. U gotovo tri desetljeća otkako je demokracija zamijenila vojnu diktaturu, brazilska vlast donijela je niz zakona i politika kojima je poboljšan život seksualnih manjina. Među prvima je 1996. omogućila besplatnu antiretrovirusnu terapiju za osobe s HIV-om, a Brazil je 2003. bila prva zemlja Latinske Amerike koja je priznala istospolne zajednice imigranata, također je među prvima omogućila istospolnim parovima posvajanje djece, a 2013. ozakonjena je i bračna jednakost.

Stoga uzroke za porast homofobnog nasilja možda treba potražiti u nesrazmjeru između vladine politike koja je puno naprednije od ukorijenjene brazilske kulture mačizma koja je prihvatila evangelističko kršćanstvo iz SAD-a poznato po anti-gej stavovima, koje danas čini četvrtinu brazilske populacije.

Svijet o nama ima sliku otvorenog i tolerantnog mjesta, no homofobno nasilje doseglo je svoju kritičnu točku i situacija postaje sve gora, kaže Jandira Queiroz, koordinatorica Amnesty International Brazil 

Jean Wyllys, jedini otvoreno gej zastupnik brazilskoga Kongresa, kaže kako su evangelistički zakonodavci znatno otežali donošenje mjera za borbu protiv diskriminacije LGBT osoba i povećanje kazni za zločine iz mržnje.

Antonio Kvalo, 34-godišnji web dizajner, pokrenuo je internetsku stranicu, temlocal.com.br, na kojoj se mogu prijaviti zločini protiv LGBT osoba na što ga je djelomice motiviralo i osobno iskustvo. Nakon što su ga 2008. na ulici napala i istukla dvojica muškaraca policija je njega tretirala poput kriminalca jer je inzistirao da se napad zabilježi kao zločin iz mržnje. Kvalo ističe kako trans* osobe "žive u stalnom strahu" i upravo su one suočene s najvećom brutalnošću, a brojne žrtve ubojstava teško su unakažene.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.