Austrijska Španjolska škola jahanja zakoračila je u moderno doba imenujući Hannu Zeitlhofer prvom ženskom jahačicom i trenericom konja u 450 godina svoje povijesti.

Ona je 2008. bila među prvim ženskim vježbenicama primljenim u nekad kraljevsku Španjolsku školu jahanja i otad je prošla strogi program treninga.

"Ponosna sam što sam ovdje, ali ne zato što sam žena. Ne osjećam se posebnom", rekla je 29-godišnja Hanna Zeitlhofer dodavši kako je u školi prihvaćaju kao ženu zbog čega je vrlo sretna. Zeitlhofer je postala jedna od 15 jahača koji nastupaju u priredbama dresure, uvježbavat će njihove lipicanere i trenirati nove vježbenike.

Ta škola jedna je od posljednjih velikih austrijskih kulturnih institucija koje su bile zatvorene za žene, no to je promijenila direktorica Elisabeth Guertler ubrzo nakon što je došla na njezino čelo 2007. godine.

Bečka filharmonija primila je prvu ženu u svoje redove 1997, nakon velikog političkog pritiska, a Bečki dječaci su otvorili svoju školu pjevanja i za djevojke, no njihova četiri ansambla koji putuju svijetom ostaju i dalje muški.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam