I, kakva vam je bila 2016. godina? Odlična, dobra, osrednja, loša, katastrofalna? Moram za početak reći da sam stravično razočaran svojim vidovnjačkim sposobnostima. Baš ništa što sam u tekstu početkom godine predvidio kao deda Vangej nije se obistinilo. S druge strane, dobro je što to ne odstupa od standarda struke koje je propisala Vidovnjačka komora.

Drugo, mislim da godina u kojoj umru David Bowie, Prince i Leonard Cohen jednostavno zaslužuje biti prozvana lošom godinom. Srećom, Joža Manolić se još uvijek dobro drži, tako da nemam razloga prozvati je i katastrofalnom godinom.

Budući da mi predviđanja očito ne idu, ovaj put ću se orijentirati na želje. Svima želim samo jedno, a to je da prestanete biti dežurne budale.

Od jutra do jutra, čudeći se kako je još jučer danas bilo sutra

Riječima gospodina Ramba Amadeusa, budala stalno o nečemu misli. I o tome bi neumorno s drugima zborio. Budala provjerava svoje mišljenje kod neprijatelja, uzdajući se u njihovu čast. Budala se čudi kako su gluplji bogatiji od njega, a u isto vrijeme je i željan i sit... svega.

Imam tome dodati još poneku svoju. Budalu frustrira to što je frustriran, a nikako da shvati da se istim greškama dobiju isti rezultati. Budala misli da je našao sebe. I to misli sve dok ne najebe. Budala će danas čeznuti za onim jučer i bojati se onog što dolazi sutra. I tako od jutra do jutra, čudeći se kako je još jučer danas bilo sutra.

Budala će naivno misliti da nije naivan, vjerovat će da se dobro dobrim vraća. Kad shvati da je samo iskorišten u tuđe svrhe, budala će pristojno reći: "Hvala, još jednom, molim!". Sve to spuštenih gaća

Budala će uvijek u sebe sumnjati, a drugima vjerovati. Koliko god puta se uvjerio da je trebao obrnuto, sebi vjerovati, a u druge sumnjati, uvijek će postojati sumnja. Sumnja da je sumnja opravdana.

Budala će biti zahvalan za sve dobre stvari. Svima po zasluzi i potrebi. Svima osim sebi. Budala misli da je velik zato što misli da ni za što nije zaslužan. Osim kad su greške u pitanju. Tada misli da je veći od bilo koga. Krivicu za svoje postupke, kao i tuđe, pripisuje isključivo sebi. Budala si pripisuje karakteristike boga.

Budala će se čuditi što ga drugi smatraju budalom. Budala će se truditi drugima dokazati da to nije. I zbog toga će se osjećati kao - budala.

Ista meta, isto odstojanje, a dogodilo se isto sranje

Budala će uvijek govoriti "da", premda misli "ne". Budala će se sa samim sobom svađati, samo kako bi mogao drugima vječno ugađati. Poslije će se sebi čuditi... ista meta, isto odstojanje, a dogodilo se isto sranje.

Budala će svima biti prijatelj, nasmijan i uvijek na usluzi. Budala će naivno misliti da nije naivan, vjerovat će da se dobro dobrim vraća. Kad shvati da je samo iskorišten u tuđe svrhe, budala će pristojno reći: "Hvala, još jednom, molim!". Sve to spuštenih gaća.

Godina mi je bila toliko katastrofalna da je doista opravdala svoju titulu prijestupne godine. Doista je prijestupila svaku mjeru

Što je uzrok, a što posljedica, o tome bi mogao stalno diskutirati. Budala je ponosan na svoj um, više u teoriji, a puno manje u praksi. Uživa na sebe mentalno i teorijski masturbirati, a praktično se sabotirati.

Budala misli da nikada nije dovoljno dobar. Jedino u tome je stvarno dobar. Ili barem tako želi ili barem tako misli. A nije da ne misli. Svakim danom sve više i više, u težnji da postane bolji. Bolji od koga? Budala stvarno misli da može postati bolji od sebe. Zato i jest budala.

Budala misli da je velik zato što misli da ni za što nije zaslužan. Osim kad su greške u pitanju. Tada misli da je veći od bilo koga. Krivicu za svoje postupke, kao i tuđe, pripisuje isključivo sebi

Budala ljude prihvaća onakvima kakvi jesu. Jedino sebe ispituje, prepituje, propituje. Upuhuje, ispuhuje, analizira, reducira i deducira. Budala nikako da shvati da za njega vrijedi inverzno srebrno pravilo morala. Da ne čini sebi ono što ne želi drugima.

Budala misli da je neovisan o tuđem mišljenju. I o tome će tražiti tuđe mišljenje. Budala misli da mu ništa ne znači nečije odobravanje. Dok istovremeno traži odobravanje za to.

2016. je je prijestupila svaku mjeru

Budala je pun života, jedino nije siguran ima li života prije smrti. Budala nije siguran je li siguran u nešto. A možda i jest. Budala vječno želi sebe vidjeti sa strane. Jer ne bi bilo lijepo da je budala, a da on to ne zna.

Budala je svjestan da savršenstvo ne postoji, ali mu svejedno teži. Dobro je kad teži. Jer od teškog puta je teži jedino lakši.

Tako bi i za mene bilo puno teže da je ova godina bila lakša. Ne znam kako vama, ali meni je 2016. godina bila katastrofalna. Unatoč tome što je Joža Manolić još živ. Godina mi je bila toliko katastrofalna da je doista opravdala svoju titulu prijestupne godine. Doista je prijestupila svaku mjeru.

Naravno, ništa nije crno-bijelo. Osim moje kupaonice, u kojoj su takve pločice. A kako godina ipak nije sastavljena samo od bijelih ili samo od crnih pločica, onda na kraju ispadne da je samo siva. Vjerojatno kao i svaka druga godina. Nešto loših stvari, nešto dobrih stvari. Princip je isti, sve ostalo su nijanse. Uglavnom nijanse sive.

Budala ljude prihvaća onakvima kakvi jesu. Jedino sebe ispituje, prepituje, propituje. Upuhuje, ispuhuje, analizira, reducira i deducira

A čak i da su sve pločice u 2016. bile crne, dobra je stvar što se na kraju ipak pojavila jedna velika, bijela ploča. Pojavila se na dežurnom šalteru br. 2, a na njoj piše "Smjena završena, obračun u tijeku".

Da, moje dežurstvo je upravo završilo. Nadam se da i sve one budale koje su na ostalim šalterima dežurale sa mnom ove godine svoju smjenu polako privode kraju. A svima ostalima želim da njihova smjena ne počne sljedeće godine.

Ništa bolje od toga ne mogu zamisliti kao novogodišnju želju. A i to je možda samo zato što sam budala. Kako god, cijenjene klijente molim da se za sve upite obrate kolegi na šalteru br. 3.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.