Kjell Frølich Benjaminsen i Erik Skjelnæs prvi su crkveno vjenčan istospolni par u Norveškoj, a rezultat je to odluke koju je donio vrh Evangelističke luteranske crkve glasujući za novu liturgiju koja se primjenjuje od 1. veljače, te nastavak opće sinode održane u travnju prošle godine, kad su odobrena crkvena vjenčanja istospolnih parova.

Odluka o tomu hoće li vjenčati takve parove prepuštena je svakom pastoru ili pastorkinji, a Bettina Eckbo, pastorkinja koja je vodila svečani obred vjenčanja Benjaminsena i Skjelnæsa u crkvi u Eidskogu na jugu Norveške, rado je to prihvatila. 

"Bilo je veoma zabavno i lijepo biti dio toga. Njih dvojica već utjelovljuju vrijednosti braka – vjernost i podršku u dobrim i lošim danima", rekla je za agenciju NTB.

"Na mnoge načine ova su dvojica muškaraca proživjeli brojne povijesne trenutke za homoseksualce. Kad su se upoznali i zaljubili, sigurno im se činilo nevjerojatno da će se ikad moći vjenčati u crkvi", dodala je.

Novovjenčani par ranije je rekao da im se, nakon tolikog čekanja na vjenčanje, činilo da nemaju više vremena za gubljenje, pa kad je liturgija stupila na snagu u srijedu u podne, odmah su odlučili iskoristiti priliku. Frølich Benjaminsen (63) i Erik Skjelnæs (70) zajedno su punih 36 godina, od 1981.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.