Rezultati istraživanja "LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu" predstavljeni u ponedjeljak u Zagrebu pokazuju kako je čak 75,1 posto od ukupno 435 anketiranih pripadnika LGBT zajednice doživjelo neki od oblika diskriminacije, uznemiravanja i/ili zlostavljanja, pri čemu ih je 61 posto na poslu bilo izloženo homofobnim komentarima.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u ponedjeljak na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, gdje je voditeljica istraživanja Jasminka Juretić rekla kako je kroz taj projekt, koji financira EU i sufinancira Ured za udruge Vlade RH, prvi put u Hrvatskoj istraživano područje antidiskriminacijskih politika i praksi na radnom mjestu vezano za LGBTI osobe.

Istraživanje pokazuje da domaći poslodavci u najvećoj mjeri ne prepoznaju potrebu za dodatnim dokumentima (pravilnicima i aktima) kojima bi se LGBTI osobama dodatno regulirale specifičnosti i zahtjevi, a potrebno ih je i osvijestiti da postoje zaposlenici koji imaju svoje datosti, prenosi N1.

Istraživanje među poslodavcima u Hrvatskoj o politikama i praksama vezanima za LGBTI zaposlenike provedeno je tijekom lipnja i srpnja 2016. i ispitane su 403 tvrtke, dok je istraživanje među LGBTI osobama o uvjetima na radnom mjestu bilo od srpnja do rujna, a pristupilo mu je 435 pripadnika/ca LGBT zajednice. Rezultati istraživanja pokazuju da su LGBTI osobe na radnim mjestima izložene raznim vrstama mobbinga, a mnogi od oblika diskriminacije ili uznemiravanja koje su doživjele podložni su prijavama, pa i kaznenim u slučaju silovanja.

Homofobni komentari, "šale", prijetnje...

Gleda li se kategorija odgovora "doživio/la sam navedeno više od 10 puta" vidi se da su LGBT osobe najčešće bile izložene homofobnim komentarima i šalama (23,1 posto), te ogovaranju i širenju glasina (17,6 posto). Fizičkom nasilju bilo je izloženo 3,4 posto anketiranih, a prijetnje je dobivalo njih 8,9 posto. Različite probleme na poslu, primjerice kritiziranje obavljanja posla, nemogućnost napredovanja, namjerno podmetanje poslovnih problema i slično, doživjelo je najmanje jednom oko 20 posto anketiranih, ovisno o vrsti problema.

Iz te skupine, najviše LGBT osoba bilo je izloženo nedodjeljivanju ili pretjeranom dodjeljivanju zadataka, a više od deset puta je to doživjelo njih 5,4 posto. Nešto manje od desetine sudionika/ica istraživanja bilo je izloženo i narušavanju međuljudskih odnosa na poslu, odnosno neki su bili prostorno izolirani od kolega, a u nekim je slučajevima kolegama/icama s posla bilo zabranjeno razgovarati s LGBT zaposlenicima/icama.

Projekt "LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu" provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, te Udruga Zora u suradnji s udrugama Trans Aid i Zagreb Pride.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.