Krenula je kampanja "Radnopravnost svima!" kojom će se podizati svijest javnosti o diskriminaciji s kojom se LGBTI osobe susreću na radnim mjestima u Republici Hrvatskoj. Cilj je motivirati poslodavce na ispunjavanje Indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu te savjetovati kako unutar radne okoline poboljšati prakse usmjerene na poticanje raznolikosti i inkluzivnosti.

U homofobnim/transfobnim sredinama skrivanje spolne orijentacije i igranje lažne heteroseksualne uloge dovodi do osjećaja neizvjesnosti, inferiornosti, loše koncentracije, demotivacije i izostanaka s posla.

Poslodavci mogu doprinijeti i izjavama podrške

Sudjelovanje u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu otvoreno je za poslodavce iz svih sektora (javni, privatni, neprofitni) u Republici Hrvatskoj; a za sudjelovanje u Indikatoru dovoljno je ispuniti online upitnik do 2. travnja 2017. Upitnik zainteresirani poslodavci mogu zatražiti i u tiskanom obliku.

Poslodavci koji sudjeluju u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu dobit će po ispunjavanju upitnika kratak izvještaj sa sažetkom ostvarenih rezultata te pregledom područja u kojima mogu unaprijediti svoje prakse inkluzivnog radnog mjesta po pitanju spolne orijentacije i rodnog identiteta te izražavanja.

Zainteresirani poslodavci svoj doprinos mogu dati i putem izjava podrške koje se objavljuju na web stranici Radnopravnost.hr.

Na YouTubeu su dostupna dva videospota nastala u sklopu kampanje. Jedan tematizira ravnopravnost na radnom mjestu iz perspektive poslodavca, a drugi iz perspektive zaposlenice.

Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu

Poseban naglasak unutar kampanje stavljen je na Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu – lako upotrebljiv evaluacijski pokazatelj, u formi upitnika, kojim poslodavci dobivaju uvid u svoja postignuća u implementaciji inkluzivnih politika i praksi u radnom okruženju; kao i smjernice koje mogu koristiti za unapređenje svoje organizacijske kulture po pitanju ravnopravnosti na radnom mjestu te tako doprinijeti suzbijanju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta i izražavanja na području rada i radnih uvjeta.

Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu nastao je po uzoru na slične alate (prvenstveno Workplace Equality Index organizacije Stonewall iz Velike Britanije) koje koriste poslodavci diljem svijeta.

Osim Indikatorom, projekt "LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu" do kraja travnja medijskom će kampanjom "Radnopravnost svima!" podizati svijest o važnosti implementacije pozitivnih politika i praksi za inkluzivno radno okruženje.

Osim pisanih i video podrški poslodavaca, kampanja će djelovati u javnom prostoru putem promotivnih plakata i videospotova, na društvenim mrežama putem live streaminga pravne pomoći, na službenoj web stranici projekta novinarskim tekstovima te završnom konferencijom u travnju za zainteresirane poslodavce koji su sudjelovali u popunjavanju Indikatora.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.