Nisam niti slutio da će me shvaćanje kako nemam odgovor na pitanje postoji li gej zajednica dovesti do toga da ću početi pisati tekst u nastavcima. Unutar teksta u nastavcima. Inceptionistička pederska kolumna. U međuvremenu me odgovor našao u prošlom tekstu. Za mene gej zajednica ne postoji niti bi trebala postojati. Koliko god mnogi tvrdili suprotno, za mene je to samo življenje u iluziji.

Ili, da malo okrenem stvari, iluzija je da se zajednica može temeljiti na onome za što većina misli da ih povezuje u tu istu zajednicu.

Zanimljiv mi je taj raskorak. S jedne strane, stravična potreba za identifikacijom s gej zajednicom i stvaranje iluzije da si među svojima. A, s druge strane, svođenje te identifikacije na onu najpovršniju, najbazičniju razinu. Pederluk for dummies.

Pederska interesna skupina

Ona razina identifikacije na kojoj nekoga članom pederske zajednice čini to što se voli po*ebati u dupe, voli gledati RuPaul's Drag Race (ne nužno istovremeno s prvom radnjom), a Lady Gaga je jednostavno najveća umjetnica i ambasadorica pedera ikad. Dok, istovremeno, misli da je Stonewall drugi najznačajniji druidski kameni spomenik, odmah poslije Stonehengea.

Karikiram malo. A zašto i ne bih, kad je to ionako i u stvarnosti karikiranje pederske zajednice. Bitno je i naglasiti da pederska zajednica nije isto što i zajednica pedera. Ovo prvo ne postoji. Postoji samo, kao što sam već rekao, pederska interesna skupina. A zajednica pedera jest zajednica, ali nema nikakve veze s pederima. Ima možda veze s je*anjem u dupe, možda ima veze i s RuPaulom, a moguće i s Lady Gagom.

Pederska zajednica nema veze s ukusom, nego s političkim stavom

Međutim, pederluk je tu samo slučajna pojavnost. I tu je doista primjerena ona fraza koju je George Carlin volio ismijavati – happens to be. Kao da je riječ o nesretnom slučaju. Kao što je jedan stari mudrac, koji je bio star ali mudar, davno rekao: Homoseksualac se rađa, pederom se postaje.

Za razliku od zajednice pedera, pederska interesna skupina itekako ima veze s pederima. Dapače, bazira se isključivo na pederluku. Trik je samo u tome što je pederluk preduvjet za identifikaciju s pederskom interesnom skupinom. Ne homoseksualnost. Pederluk.

Za sve one koji imaju jaku želju za zajedništvom i identifikacijom, pederluk je osnovna i nužna razina identifikacije. A pederluk je nemoguć bez izlaska iz ormara. To je apsolutna osnova identificiranja s pederskom, ako hoćete, zajednicom. To, a ne RuPaul.

Izlazak iz ormara i znanje

Postajanje pederom prirodno vodi drugoj i jedinoj mogućoj razini identifikacije s pederskom, ako baš hoćete, zajednicom. Ne, to nije glazbeni (ne)ukus. Ne, to nije isti stil odijevanja. Ne, to nije gledanje istih serija. Ne, to nisu iste sfinkterske navike. Jedin što sve nas pedere povezuje su svi oni ljudi koji su prije nas bili pederi.

Svi oni povijesni događaji u čijem središtu su bili (i) pederi. Sva ona promišljanja i ideje koje su bile posljedica tih povijesnih događaja. Sve ono što je dovelo do toga da i mi danas možemo, možda lakše nego prije, biti pederi. Sve ono što je dovelo do toga da se naš pederluk lakše nego ikad može izraziti na puno višim razinama od one bazične, izlaska iz ormara.

Ponos na vlastitu različitost baš i nema nekog smisla, ako su svi unutar različitih isti

To su jedine dvije stvari na kojima se treba i može graditi pederska, ako baš hoćete, zajednica. Izlazak iz ormara i znanje. Znanje o povijesnim izlascima iz ormara i njihovim posljedicama na naše izlaske iz ormara.

Povezivanjem na samo te dvije, ali realne i čvrste, razine, postaje jasno koliko je na ostalim brojnim, ali imaginarnim, razinama nemoguće i suludo graditi zajednicu. Istovremeno sve te razine postaju nebitne i tek tada može u pravom smislu procvjetati šarolikost, raznolikost, različitost i individualnost svih onih koji čine pedersku zajednicu.

Tada postaje jasno da pederska zajednica nije, ne može biti niti bi trebala biti, čak i kad bi to mogla biti, homogena skupina sličnog glazbenog ukusa, ponašanja i stila odijevanja. Zajednica pedera možda i jest bazirana isključivo na kompatibilnosti ukusa. Pederska zajednica nema veze s ukusom, nego s političkim stavom.

Svatko odlučuje za sebe želi li biti dio pederske zajednice ili zajednice pedera

Tek kad se to shvati, možemo početi uživati u plodovima te raznolikosti u svakom smislu. Mislim na raznolikost aktivističkih ideja. Mislim na raznolikost klupske ponude. Mislim na raznolikost kulturnih događanja. Mislim na raznolikost inicijativa. Naravno, za tako nešto je potrebna što veća brojnost pripadnika zajednica. A za tako nešto potrebno je, kvragu i ta hrastovina, izaći iz ormara.

Jer, ponos na vlastitu različitost baš i nema nekog smisla, ako su svi unutar različitih isti. I ako se očekuje od njih da budu isti. A još je tužnije ako i od sebe samih očekuju da budu isti.

Ona razina identifikacije na kojoj nekoga članom pederske zajednice čini to što voli gledati RuPaul's Drag Race, Lady Gaga je najveća umjetnica i ambasadorica pedera ikad, a istovremeno, misli da je Stonewall drugi najznačajniji druidski spomenik, odmah poslije Stonehengea

Doista nema nikakvih problema. Je*anje u dupe, gledanje RuPaula i slušanje Lady Gage, u tome doista nema ništa loše. Kao što to nekoga ne čini pederom, isto tako nikoga ne sprečava da postane peder. Doista nema potrebe da bilo tko mijenja sebe, ono što voli i da glumi ono što nije. Jedino tužnije od istosti pod krinkom različitosti je različitost koja je samoj sebi svrha.

Naravno, svatko odlučuje za sebe želi li biti dio pederske zajednice ili zajednice pedera. Tužno je što većina ipak ostaje u zajednici pedera. Zajednica koja se, parafrazirajući Carlina, može definirati i ovako: "They are openly straight, they just happen to be gay".

Ne čudi, stoga, niti vječito nezadovoljstvo pederskom zajednicom u Hrvata, kad većina ionako svoj pederluk doživljava kao nesretni slučaj.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.