"Počelo je jednim lezbijskim vjenčanjem i mojom tugom i negodovanjem jer je fotka morala biti izbrisana zbog ružne reakcije obitelji. Zašto bi ljubav u svojoj predivnosti i jednostavnosti trebala biti zabranjena? Zašto neke fotke da, druge ne? Što ljubav čini prihvatljivom?", pitala se Martina Šalov iz agencije TinyBizz Photography kad je u listopadu pokrenula fotoprojekt "(In)visible love stories". I onda je nevidljive ljubavi svojim objektivom učinila vidljivima.

U razgovoru za Crol.hr Martina otkriva kako joj se dosad javilo osam parova, a fotografirala je tri:

"Ostali čekaju da uskladimo rasporede i poslovne obveze. Nisu svi parovi iz moga grada, Rijeke, pa se i tu moramo dogovarati i usklađivati. Ne žurim se oko realizacije jer je ovo dugoročan projekt i nadam se imati još dugo priprema, posla i ideja oko njega", kaže nam.

Odaziv je, veli, čak i nju iznenadio.

"Svaki početak je težak i iskreno, očekivala sam da će se javiti puno manje parova. Naravno da još uvijek postoji strah, nekoliko parova se javilo kao podrška, ali zbog sredine u kojoj žive ne mogu si priuštiti objavu fotki. Nakon objave projekta, isti dan javilo se pet parova, što me jako razveselilo. Ne samo javljanje parova, već i podrška koja je stizala sa svih strana, što od frendova i frendica i poznanika, što od portala koji su podijelili objavu ili pisali o projektu. Voljela bih i nadam se projektom proći sve veće gradove, a u konačnici i cijelu Hrvatsku, kako bismo ljubavlju rušili predrasude i strahove", poručuje.

invisiblelovestories02.jpg

Objašnjava i što ju je nadahnulo na ovaj projekt:

"Počelo je jednim lezbijskim vjenčanjem i mojom tugom i negodovanjem jer je fotka morala biti izbrisana zbog ružne reakcije obitelji. Zašto bi ljubav u svojoj predivnosti i jednostavnosti trebala biti zabranjena? Zašto neke fotke da, druge ne? Što ljubav čini prihvatljivom?", pita se i kaže kako je fotoprojekt (In)visible love stories nastao upravo kao reakcija na nevidljivost fotki LGBT parova te njoj neprihvatljive i neobjašnjive netrpeljivosti prema istim tim fotkama,

Voljela bih i nadam se projektom proći sve veće gradove, a u konačnici i cijelu Hrvatsku, kako bismo ljubavlju rušili predrasude i strahove

"Nastao je jer je ljubav najdivnija i treba je slaviti uvijek. Jer zbog stigme i društva koje zbog neznanja i nepoznavanja živi u strahu, fotografije LGBT parova rijetko se ili uopće viđaju. Sama ideja je vrlo jednostavna, kroz nježne, suptilne, stvarne emocije prikazati ljepotu ljubavi, a cilj projekta je kroz vidljivost i prisutnost u društvu promijeniti stavove i razbiti predrasude".

Martina zasad u planu, osim fotki na društvenim mrežama, ima i izložbu kroz nekoliko mjeseci, kad zaokruži dio priče. Postoje još neke ideje uz sam projekt, no još su u povojima, kaže.

invisiblelovestories03.jpg

"Ono što me dodatno razveselilo i iznenadilo je nominacija za Lez of the year, upravo za projekt '(In)visible love stories'. Hvala curama iz Zbeletrona na nominaciji, zaista veliko priznanje i nadam se, poticaj parovima da se nastave javljati pa da zajedno pričamo priču o ljubavi", završno poručuje Martina Šalov.

invisiblelovestories01.jpg

Podsjetimo, TinyBizz Photography potpisuje fotografije s prvog lezbijskog vjenčanja u koje se prije dvije godine izravno uključio Dnevnik HTV-a, a tom su prilikom sudbonosno "da" rekle Jacquelin Zuzzi i Marial Prota.

Projekt je nastao jer je ljubav najdivnija i treba je slaviti uvijek. Jer zbog stigme i društva koje zbog neznanja i nepoznavanja živi u strahu, fotografije LGBT parova rijetko se ili uopće viđaju

Na spomenutom vjenčanju pravi je hit bila i Marialina baka Antica Orlić koja je svesrdno podržavala djevojke:

"Rekla mi je 'Anji, ja sam gej', a ja sam joj rekla, slušaj zlato meni je sve to normalno. Tako vam je bilo kod nas, u obitelji je to prihvaćeno kao normalna situacija. Mi u familiji nemamo nikakvih predrasuda, oni su tako rođeni to nije stvar odgoja. Meni je žao što ljudi kod nas loše misle o gejevima, pa im svima kažem što ih ide", rekla je baka Antica za Crol.hr u intervjuu koji možete pročitati ovdje.

Ako vi i vaši partneri/ce želite sudjelovati u ovom projektu i besplatno dobiti najljepše fotke, javite se na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.