"Počelo je jednim lezbijskim vjenčanjem i mojom tugom i negodovanjem jer je fotka morala biti izbrisana zbog ružne reakcije obitelji. Zašto bi ljubav u svojoj predivnosti i jednostavnosti trebala biti zabranjena? Zašto neke fotke da, druge ne? Što ljubav čini prihvatljivom?", pitala se Martina Šalov iz agencije TinyBizz Photography kad je u listopadu pokrenula fotoprojekt "(In)visible love stories". I onda je nevidljive ljubavi svojim objektivom učinila vidljivima.

U razgovoru za Crol.hr Martina otkriva kako joj se dosad javilo osam parova, a fotografirala je tri:

"Ostali čekaju da uskladimo rasporede i poslovne obveze. Nisu svi parovi iz moga grada, Rijeke, pa se i tu moramo dogovarati i usklađivati. Ne žurim se oko realizacije jer je ovo dugoročan projekt i nadam se imati još dugo priprema, posla i ideja oko njega", kaže nam.

Odaziv je, veli, čak i nju iznenadio.

"Svaki početak je težak i iskreno, očekivala sam da će se javiti puno manje parova. Naravno da još uvijek postoji strah, nekoliko parova se javilo kao podrška, ali zbog sredine u kojoj žive ne mogu si priuštiti objavu fotki. Nakon objave projekta, isti dan javilo se pet parova, što me jako razveselilo. Ne samo javljanje parova, već i podrška koja je stizala sa svih strana, što od frendova i frendica i poznanika, što od portala koji su podijelili objavu ili pisali o projektu. Voljela bih i nadam se projektom proći sve veće gradove, a u konačnici i cijelu Hrvatsku, kako bismo ljubavlju rušili predrasude i strahove", poručuje.

invisiblelovestories02.jpg

Objašnjava i što ju je nadahnulo na ovaj projekt:

"Počelo je jednim lezbijskim vjenčanjem i mojom tugom i negodovanjem jer je fotka morala biti izbrisana zbog ružne reakcije obitelji. Zašto bi ljubav u svojoj predivnosti i jednostavnosti trebala biti zabranjena? Zašto neke fotke da, druge ne? Što ljubav čini prihvatljivom?", pita se i kaže kako je fotoprojekt (In)visible love stories nastao upravo kao reakcija na nevidljivost fotki LGBT parova te njoj neprihvatljive i neobjašnjive netrpeljivosti prema istim tim fotkama,

Voljela bih i nadam se projektom proći sve veće gradove, a u konačnici i cijelu Hrvatsku, kako bismo ljubavlju rušili predrasude i strahove

"Nastao je jer je ljubav najdivnija i treba je slaviti uvijek. Jer zbog stigme i društva koje zbog neznanja i nepoznavanja živi u strahu, fotografije LGBT parova rijetko se ili uopće viđaju. Sama ideja je vrlo jednostavna, kroz nježne, suptilne, stvarne emocije prikazati ljepotu ljubavi, a cilj projekta je kroz vidljivost i prisutnost u društvu promijeniti stavove i razbiti predrasude".

Martina zasad u planu, osim fotki na društvenim mrežama, ima i izložbu kroz nekoliko mjeseci, kad zaokruži dio priče. Postoje još neke ideje uz sam projekt, no još su u povojima, kaže.

invisiblelovestories03.jpg

"Ono što me dodatno razveselilo i iznenadilo je nominacija za Lez of the year, upravo za projekt '(In)visible love stories'. Hvala curama iz Zbeletrona na nominaciji, zaista veliko priznanje i nadam se, poticaj parovima da se nastave javljati pa da zajedno pričamo priču o ljubavi", završno poručuje Martina Šalov.

invisiblelovestories01.jpg

Podsjetimo, TinyBizz Photography potpisuje fotografije s prvog lezbijskog vjenčanja u koje se prije dvije godine izravno uključio Dnevnik HTV-a, a tom su prilikom sudbonosno "da" rekle Jacquelin Zuzzi i Marial Prota.

Projekt je nastao jer je ljubav najdivnija i treba je slaviti uvijek. Jer zbog stigme i društva koje zbog neznanja i nepoznavanja živi u strahu, fotografije LGBT parova rijetko se ili uopće viđaju

Na spomenutom vjenčanju pravi je hit bila i Marialina baka Antica Orlić koja je svesrdno podržavala djevojke:

"Rekla mi je 'Anji, ja sam gej', a ja sam joj rekla, slušaj zlato meni je sve to normalno. Tako vam je bilo kod nas, u obitelji je to prihvaćeno kao normalna situacija. Mi u familiji nemamo nikakvih predrasuda, oni su tako rođeni to nije stvar odgoja. Meni je žao što ljudi kod nas loše misle o gejevima, pa im svima kažem što ih ide", rekla je baka Antica za Crol.hr u intervjuu koji možete pročitati ovdje.

Ako vi i vaši partneri/ce želite sudjelovati u ovom projektu i besplatno dobiti najljepše fotke, javite se na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.