Dvadeset jednogodišnja Španjolka Ana Carrasco u nedjelju je nakon dramatične utrke postala prva žena koja je osvojila svjetsko motociklističko prvenstvo. Ovaj bi uspjeh napokon mogao značiti sredstva koja će Carrasco omogućiti da nastavi voziti.

Carrasco motore vozi od treće godine, a debitirala je sa 16 godina. Odmah je ušla u povijest – osvojila je petnaesto mjesto na stazi Sepang u Maleziji i postala prva žena koja je uopće osvojila bodove u svjetskom prvenstvu nakon Katje Poengsen 2001. Ipak, nakon uspjeha za vrijeme prve sezone u Moto3 kategoriji, uslijedile su dvije teške godine – promjena tima, izostanak bodova, gubitak sponzora, prelazak u kategoriju Moto2, gdje su se loši rezultati i izostanak novčane podrške nastavili.

Prošle je godine Carrasco prešla u klasu Supersport 300 za talentirane mlade vozače koji se voze na modificiranim sportskim motociklima iz A2 kategorije i odmah počela nizati uspjehe. Ponovno je u povijest ušla u Portugalu, na stazi Algarve, gdje je postala prva žena koja je pobijedila u utrci s muškom konkurencijom.

Njezin talent potvrdio se ove, izuzetno intrigantne, sezone. Nakon dviju pobjeda u Imoli i Doningtonu, Carrasco je bila na vrhu ljestvice. No, uslijedile su tri manje uspješne utrke pa je postalo jasno da će izgubiti naslov ako njezin glavni konkurent Mika Perez pobijedi u posljednjoj utrci. Jučerašnje finale u Magny-Coursu bilo je izuzetno napeto – Carrasco je startala s 25. mjesta, većinu se vremena vrtjela oko 20., no na kraju je završila 13. Perez je pak vodio, ali u posljednja mu je dva zavoja pobjedu preoteo Daniel Valle i Carrasco je za jedan bod postala prvakinja.

Ova će pobjeda značajno pomoći Carrasco ako se bude htjela vratiti u jaču klasu Moto3, a trebala bi joj donijeti i izdašnije sponzorske ugovore. Carrasco je poručila kako je veoma sretna svojim rezultatom i zahvalila svojem timu, ali i obitelji i prijateljima na uspjehu. Svoj je prvi naslov posvetila Luisu Salomu, španjolskom vozaču koji je 2016. poginuo u Kataloniji u sudaru za vrijeme treninga.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.