www.stream-xnxx-porn.com

"No matter gay, straight or bi / lesbian, transgender life / I'm on the right track, baby / I was born to survive", stihovi su koji su Gaginim obožavateljima obilježili proteklo desetljeće.

Dana 23. svibnja 2011. godine, Lady Gaga je objavila drugi studijski album "Born This Way" koji je već tog tjedna zauzeo prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici prodavši se u više od milijun primjeraka. Album je Gagu etablirao kao "Mother Monster" ("Majka čudovišta") što je izraz za majku svih neshvaćenih, izgubljenih i odbačenih ljudi, mahom LGBTIQ osoba ("Little Monsters").

Album je to koji je ujedinio mala čudovišta na novoj razini počevši s istoimenom glavnom singlicom u narodu znane kao gej himna. "Born This Way" prva je Gagina pjesma koja je debitirala na vrhu i usput postala tisućiti broj-jedan hit na već spomenutoj američkoj glazbenoj ljestvici.

Napisana je u deset minuta i može se reći da je tih deset minuta pokopalo homofobiju. Gaga i njezin glazbeni tim otvorili su nešto poput obrnute Pandorine kutije i u svijet pustili pjesmu o samoprihvaćanju, oslobođenju vlastite seksualnosti i prijekoru Crkve koja i dan-danas tvrdi da je grijeh biti gej.

"Born This Way Day"

"I'm beautiful in my way / 'Cause God makes no mistakes / I'm on the right track, baby / I was born this way", otpjevala je kad je za pjesmu "Bad Romance" 2010. godine primila MTV-jevu nagradu za video te tako najavila eru osnaživanja seksualnih, rasnih i nacionalnih manjina.

Mnogi ne znaju da je Gagu za naslov albuma i pjesme nadahnuo aktivist Carl Bean koji je još 70-ih godina prošlog stoljeća tvrdio da su (gej) ljudi "takvi rođeni". Autobiografiju "I Was Born This Way" objavio je iste godine kad je Gaga počela raditi na albumu.

Zbog velikog utjecaja na glazbu i društvo, album je u čast deset godina od izdavanja u Zapadnom Hollywoodu dobio svoj dan, pa LGBTIQ osobe od ove godine imaju novi "praznik" 23. svibnja. Ceremonija se odvila na aveniji Robertson na kojem je velikim duginim slovima ispisano "BORN THIS WAY".

Gradonačelnica Lindsey P. Horvath zahvalila je Lady Gagi što nas je naučila biti ponosnima i voljeti same sebe te joj predala ključeve Zapadnog Hollywooda na što je Gaga odgovorila obožavateljima da su oni ključevi njezina srca. "Hvala za desetljeće neumorne ljubavi, hrabrosti i razloga za pjevati kako bismo svi bili sretni jer zaslužujemo biti sretni", dodala je.

Otvorila vrata ormara

Amerika je u vrijeme izlaska albuma "Born This Way" tek utirala put do ozakonjenja gej brakova, a Gaga je svojim čuvenim glazbenim uratkom zasigurno pridonijela da se to ostvari četiri godine kasnije. Nastupala je na EuroPrideu u Rimu 2011. godine čime je i LGBTIQ Europljanima poslala poruku da se nastave boriti za svoja prava i jednakost u društvu.

Poslala je poruku nade i LGBTIQ osobama diljem svijeta, tim više što je i album stvarala na brojnim lokacijama (London, Pariz, Milano, New York, Sydney, Oslo, Las Vegas), pa čak i u autobusu na europskoj turneji. Neki od nas shvatili su da je u redu biti queer, neki su naučili voljeti se, neki su naučili voljeti druge, nekima je album pomogao tijekom teških vremena, a neki čak ne bi bili s nama jer su bili na rubu oduzimanja vlastita života.

Sedamnaest osnažujućih pjesama varira od šljokičastog i teatralnog popa preko prkosnog i otkačenog rocka do plesne elektronike. Skrivene su iza omota albuma na kojem je Gaga prikazana kao humana upravljačica dehumaniziranog motora što je, kako je sama izjavila, spoj fantazije i stvarnosti. Na njezino je stvaralaštvo uvelike utjecala drag kultura koja često spaja nespojivo, izvrće pop-kulturu i šokira. Čast joj odaje stihovima "Don't be a drag, just be a queen", ali i modno-umjetničkim kombinacijama (rođena iz jajeta, haljina od mesa, alter-ego Jo Calderone).

Prisjetite se osjećaja koji su vas obuzimali kad ste preslušavali album tako što ćete ga preslušati odraslim ušima danas, deset godina kasnije. Vjerujemo kako će vas pjesme poput "Marry the Night", "Judas" i "The Edge of Glory" i dalje u trenu oraspoložiti, ali i da ćete neke od pjesama doživjeti drugačije nego tad. Sretan nam deseti rođendan Gagina drugog glazbenog djeteta i ne zaboravite: "Same DNA, but born this way".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.