"Šest lica u jednini" kazališna je predstava u nastanku koja se bavi položajem žena u zemljama Zapadnog Balkana, a sastoji se od šest autorskih tekstova. Cilj je napraviti kazališnu predstavu koja bi na scene kazališta u regiji uvela pitanja feminizma, a izvodila bi se i izvan kazališta, kako bi se u radu s različitim društvenim grupama promijenio stav o patrijarhalnim ženskim ulogama. O projektu regionalnog feminističkog kazališta za Crol.hr govori jedna od njegovih autorica, Danijela Ranković, feministkinja i aktivistkinja iz Beograda.

Na poziv autorskog tima, dramaturginje Doruntine Basha (Alter Habitus, Priština) i feministkinje i aktivistkinje Danijele Ranković (Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd), šest spisateljica razgovarale su i napisale dramske tekstove o svojim suvremenicama.

Tako je Tanja Šljivar u tekstu "Samožrtvovana" pisala o odnosu prema ženskom tijelu u ženskim bolnicama u Banja Luci, Vedrana Klepica u tekstu "Zviždačica" prati sudbinu hrvatske novinarke i kolumnistice Helene Puljiz koja je, unatoč prijetnjama, odbila surađivati s hrvatskom protuobavještajnom agencijom, Vesa Qena u tekstu "Okus maslaca od kikirikija" govori o svom odnosu prema ratu na Kosovu 1999. godine.

Ideja o feminističkom kazalištu

Nataša Nelević u tekstu "Corpus delicti" prati rad Ljiljane Raičević, direktorice Sigurne ženske kuće u Podgorici, posebno slučaj S.Č. koja je kao žrtva trgovine seksualnim robljem tamo potražila utočište; Olga Dimitrijević u tekstu "Kad sam pošla u Bezdan" piše o ženskom savezništvu i suradnji u vojvođanskom selu Bezdan, a Blagica Sekuloska u tekstu "Njena priča" daje portret Biljane Nastovske koja se kao službenica UNDP agencije bavi pitanjima rodne jednakosti u Makedoniji.

"Ova predstava je realizacija ideje o feminističkom kazalištu koju zajedno razvijamo Doruntina Basha, dramaturginja iz Prištine i ja. Upoznale smo se prije tri godine prilikom organizacije izvedbe dokumentarne drame 'Sedam'. Svidjela nam se ta forma dokumentarnog kazališta i tada smo vidjele kako upravo takva forma puno lakše nalazi put za razumijevanje pojedinih pojava i problema kod publike", rekla je Danijela Ranković, feministkinja i aktivistkinja koja živi i radi u Beogradu za Crol.hr.

Dodaje i kako je ono što je njoj bilo posebno bitno prilikom tih izvođenja jest to što su otišle dalje od centara u kojima rade, što su izišle iz njihovih "uskih" feminističkih krugova i predstavljale feministička postignuća ljudima koji o njima ništa nisu znali, iako se nije radilo o ljudima kojih se ne tiču problemi koji pogađaju žene". 

Nakon tog iskustva ona i Basha odlučile su napraviti kazališnu dramu koja bi govorila o životima žena na Balkanu i na suradnju su pozvale šest dramskih spisateljica.

Šest priča o ženama

"To su Vedrana Klepica iz Hrvatske, Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine, Nataša Nelević iz Crne Gore, Olga Dimitrijević iz Srbije, Vesa Qena iz Kosova i Blagica Sekuloska iz Makedonije, koje su sve vrlo talentirane i izuzetne u svom poslu".

Tako je nastalo šest tekstova, šest priča o ženama koje svaka na svoj način donose promjene u svojim sredinama.

"Spremamo predstavu s ciljem da sva ova važna pitanja koja se tiču žena uvedemo u javni prostor i otvorimo razgovore o problemima koji su prisutni, ali nikada im se ne daje dovoljno prostora. Sve priče pozivaju na bunt, čujem ih kao krik tih žena i njihov vapaj da se udružimo, pružimo otpor i mijenjamo naša društva".

Projekt je trenutačno u fazi razgovora sa stručnom publikom o tekstovima, nakon čega će se svih šest tekstova sklopiti u jednu predstavu.

"Planiramo regionalnu kazališnu produkciju krajem godine, izvođenje predstave u glavnim gradovima naše regije, a nakon toga i turneju po manjim gradovima u regiji. Tome se najviše veselim, kao i radu s mladima na tekstu u formi radionica. Namjera nam je napraviti i autentičan i iskren zapis o životima žena, koji može u radu s mladima poslužiti kao sredstvo edukacije i razmišljanja".

O samoj ideji povezivanja umjetnica iz raznih država Ranković kaže:

"Meni je povezati se s nekom umjetnicom iz neke druge države isto kao povezati se s nekim iz nekog drugog dijela grada u kojem živim, jer udaljeni smo jedan mail ili jedan telefonski poziv. Smatramo da su pitanja koja otvaramo u predstavi relevantna i jednako važna svim ženama iz regije i da mnogi problemi imaju istu ili sličnu povijest. Za nas je prostor Zapadnog Balkana, inače eufemizam za bivšu Jugoslaviju, najbliži i najintimniji kulturni prostor koji razumijemo i dijelimo. Ne bih podnijela ograničavanje bilo kakvim granicama, pa ni onim državnim".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.