Televizijska ekranizacija distopijskog romana Margaret Atwood "The Handmaid's Tale" osvojila je u nedjelju nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju u 2017. Nagrađena je s ukupno četiri Emmyja, dok je najviše nagrada (pet) pripalo seriji "Big Little Lies".

Ovogodišnja 69. dodjela nagrade Emmy prošla je u humoristično-političkom tonu, predvođena komičarom Stephenom Colbertom. Glavna meta ismijavanja bio je, očekivano, američki predsjednik Donald Trump, njegova vlada, ali i (ne)slavna emisija "The Apprentice", koja nikad nije osvojila nagradu Emmy.

"Da je Trump osvojio Emmyja, ne bi se kandidirao za predsjednika. Dakle, vi ste krivi jer je postao predsjednik", poručio je Colbert i nasmijao prisutne.

Povijesni Emmy za Lenu Waithe

Uvodni monolog, kojim su dominirale pošalice na račun političara i nominiranih glumaca i glumica, i tijekom kojeg se u jednom trenu na pozornici pojavio i bivši Trumpov glasnogovornik Sean Spicer, odredio je opuštenu i zabavnu atmosferu.

Šala da "zima ipak ne stiže", koja je dominirala među vjernim TV obožavateljima, bila je ona o seriji "Game of Thrones" koja zbog "lošeg tajminga" nije zadovoljavale uvjete za nominacije te je omogućila ostalim serijama da zasjaju pod svjetlima reflektora losanđeleske dvorane Microsoft.

Kako to obično biva na velikim dodjelama nagrada, mnogi su iskoristili svoje dvije minute prije nego li ih orkestar izgura s pozornice i pokazali svoju aktivističku stranu. Najveću minutažu, odnosno sekundažu, odvojila je Lena Waithe ("Master of None") dok je primala nagradu za najbolji scenarij za komediju, točnije, za epizodu "Thanksgiving".

Ovo je ujedno i povijesni Emmy za Waithe koja je postala prva crnkinja koja je osvojila nagradu u ovoj kategoriji. "Htjela bih se zahvaliti svojoj LGBTQIA zajednici. Naše različitosti su naše nadnaravne moći. Svaki dan kad izađete iz kuće i odijenete svoj nevidljivi plašt vi osvajate svijet. Jer svijet ne bi bio ovako lijep kao što jest kad mi ne bismo bili u njemu", poručila je svijetu presretna Waithe i izazvala ovacije publike.

Glumica se proslavila ulogom lezbijke Denise u Netflixovoj komediji "Master of None" koju su režirali Aziz Ansari i Alan Yang.

Ovacije za "The Handmaid's Tale"

"Black Mirror" još je jedna Netflixova serija nagrađena Emmyjem i to za najbolji scenarij za miniseriju, film ili dramsku seriju i najbolji TV film. Riječ je o epizodi "San Junipero" koja donosi dirljivu lezbijsku priču smještenu u paralelnom svemiru.

Redatelj Charlie Brooker uspredio je 2017. godinu s nagrađenom epizodom i poručio da će "ljubav pobijediti mržnju jer pobjeđuje sve", referirajući se na pouku epizode. Tu ćemo stati s komentarima i preporučiti gledanje serije/epizode.

Aktivistički trenutak imala je i Nicole Kidman dok je preuzimala nagradu za najbolju glumicu u seriji "Big Little Lies", kad je poručila da bi "sve više glumica trebalo biti u glavnim ulogama i snažnim serijama poput ove". Najbolji glumac i redatelj komedije "Atlanta", Donald Glover, odlučio se zahvaliti Donaldu Trumpu kojem pripisuje zasluge za nagradu jer je "svrstao crnce na prvo mjesto ljestvice potlačenih ljudi". Glover je, kao i Waithe, ušao u povijest kao prvi crnac koji je osvojio Emmyja za režiju komedije.

Aktivističkom je porukom i zaključena večer. "Idite kući, 'bacite' se na posao, još je puno toga za što se moramo boriti", poručio je svijetu scenarist Bruce Miller primajući nagradu za najbolju seriju "The Handmaid's Tale". Uz njega je na pozornici stajala cijela ekipa serije i spisateljica Margaret Atwood, koja je dobila glasne ovacije publike.

Popis svih dobitnika i dobitnica možete pogledati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.