dotaU siječnju ove godine u Zagrebu su se počele održavati Prajdionice. Riječ je o prvoj školi LGBT aktivizma, queer i LG kulture, politologije i povijesti u Hrvatskoj. O tome, kao i o mogućnosti osnivanja prvih LGBT studija u Hrvatskoj, porazgovarale smo s Frankom Dotom iz udruženja Zagreb Pride, koje je ujedno i idejni začetnik te organizator Prajdionica.

Što su Prajdionice, tko ih organizira, kome su namijenjene i koji su ciljevi/planovi za dalje?
Radi se o prvom ciklusu LGBT i queer "studija" u Hrvatskoj, o našoj generalnoj probi za budućnost, ali prvenstveno o prvoj školi LGBT aktivizma, queer i LG kulture, politologije i povijesti u Hrvatskoj. Nastale su na poticaj sve većeg broja novih članova i članica lanjskog i preklanjskog Organizacijskog odbora Zagreb Pridea koji su na našim radnim političkim sastancima imali puno pitanja o raznim stvarima vezanim uz Pride, kako je uopće nastao, zanimalo ih je vidjeti stare fotografije, prošla iskustva, pročitati proglase, shvatiti tko je i kad podržavao, a tko napadao Pride i LGBT pokret općenito. OOPP čine uglavnom mladi ljudi, mnogi od njih su bili djeca kad je nastao naš LGBT pokret i važno je da doznaju kako je to bilo nekad, a kako i zašto je danas. Zato je udruga Zagreb Pride odlučila napraviti taj ciklus radionica i predavanja, prilagoditi teme upravo upitima i sugestijama novih članova i članica, a ove, 2011. godine, ih je najviše ikad. Namijenjene su svima koje sve ili neka pojedina Prajdionica zanima, a posebno ohrabrujemo članove OOPP-a da ih pohađaju, ali i aktivno sudjeluju. O budućnosti je još rano razgovarati, prvo da vidimo kako će ove proći.

Misliš li da je moguće osnivanje LGBT studija u Hrvatskoj, konkretno na Sveučilištu u Zagrebu? Koje su potencijalne prepreke?
Zasad je nerealno takvo što očekivati na institucionalnoj akademskoj razini. Ta kod nas nema ni rodnih, mirovnih, ljudskopravaških specijaliziranih studija. Uz konzervativne i birokratske otpore, tu su i neki specifični problemi kao što je nedostatak obrazovanog kadra. Naime, osoba s doktoratom znanosti koje bi kompetentno mogle predavati LGBT i queer studije iz raznih disciplinarnih očišta je jako malo ili nimalo. Ali postoje i mali, ali jako važni, pomaci, mikroprostori slobode na nekim fakultetima, posebice na FF-u u Rijeci i tamošnjem Odjelu za kulturalne studije, a nešto malo i na zagrebačkome FF-u. Tamo neki profesori i profesorice drže tematska predavanja iz suvremenih teorija seksualnosti, neka posebno posvećena queeru, rodu iz LGBT perspektive i slično. Ja na primjer svake godine kao gost predavač održim nekoliko predavanja u Rijeci, kao što je LG povijest u 19. stoljeću, povijest svjetskog Pride pokreta, teorije seksualnosti, queer i rod i slično To što se stvaraju takvi temelji je dobar znak za početak ovog desetljeća.

U susjednoj Italiji, na milanskom sveučilištu, pokrenuti su LGBT studiji (Fakultet političkih znanosti), a pokrenuo ih je jedan aktivist i član gej udruge. Što bi u pravnom smislu bilo potrebno za pokretanje nečeg takvog?
U pravnom smislu je postupak osnivanja nekog studija ili odjeljenja poznat i propisan raznim zakonima i aktima pojedinih sveučilišta i fakulteta. Put je dug, ali ima svoj kraj. Prije toga trebali bismo uložiti napore da izvan nekih već utemeljenih LGBT i queer studija, kroz diplomske i doktorske radove unutar postojećih struka i smjerova, te studiranjem na postdiplomskoj razini u inozemstvu što više lezbi i pedera koje zanimaju društvene i humanističke znanosti stekne stručne kompetencije, da objavljuju radove na LGBT i queer teme kako bismo imali jaku profesionalnu poziciju kada dođe vrijeme za institucionalizaciju takvih studija i kod nas. Treba raditi i na tome da počevši od NSK pa do svih knjižnica na fakultetima društvenog i humanističkog profila bude što više nove stručne literature iz područja LGBT i queer studija. Nadam se da Prajdionice mogu biti poticaj studenticama i studentima da počnu uzimati seminare i diplomske radove iz ovog područja. Mi iz Zagreb Pridea im stojimo na raspolaganju oko pomoći s literaturom i savjetima iz onih područja, posebice kulture, povijesti i prava gdje imamo članove i članice s velikim znanjem i iskustvom.

Misliš li da bi bilo zainteresiranih i kakav bi uopće bio koncept takvog studija?
Interesa ima sve i bit će ga još više. O konceptu ćemo kad bude vrijeme.

Kako komentiraš činjenicu da je Rijeka otvorenija prema LGBT temama od Zagreba?
Ne mislim da je Rijeka otvorenija, nego da koncept kulturalnih studija i oni kao model akademskog rada i studiranja otvaraju više prostora za teme iz teorije seksualnosti, rodnosti, transgresije roda te LGBT i queer studije. U Zagrebu takvog preddiplomskog i diplomskog studija naprosto nema, bar zasad.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.