Na popodnevnoj sjednici Sabora koji od jutra raspravlja o Zakonu u životnom partnerstvu ostalo je svega oko 20 posto zastupnika. Toliko o "bučnoj" raspravi o kojoj mediji izvještavaju.

I dok je jutarnja rasprava imala izvjesne natruhe sučeljavanja argumenata, popodnevna se pretvorila u kolaž stavova, replika, opaski i prijedloga kojima je zapravo nemoguće pronaći zajednički nazivnik.

Protivnici zakona, zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i HSS-a, usvajali su raznolike taktike. Akademik Željko Reiner tako je, u ime svoje stranke, zasuo zakon s čak 36 amandmana široke motivacije. Tako se u njemu dijete tretira kao "objekt", a ne ako subjekt, ŽP se uspostavlja kao konkurencija braku, a zapravo, ŽP i nije zajednica obiteljskog života.

Među ostalim, odgovorio mu je Peđa Grbin: "HDZ traži da maknemo svaki spomen obiteljskog života. Ako bismo prihvatili njihove amandmane, zakon ne bi prošao na ustavnosti." Nadalje, poručio mu je da je "teza o poligamiji" nonsens. Bilo je tu i tehničkih opaski. Tako je izvod iz matičnih knjiga opcija pri zasnivanju životnog partnerstva zbog digitalizacije državnih dokumenata. No zato se zalaže za usvajanje amandmana o proširenju partnerske skrbi (Lučin, Sobol, Kolman). Tako bismo se maknuli "od minimuma kojeg ovaj zakon propisuje."

Ponosno definiran "nacijom, vjerom i spolom"

Za ispade je, standardno, bio zadužen Dujomir Marasović koji je spominjao svašta, "tragediju" istospolnih veza, "ozakonjenje pedofilije", bilo je mjesta i za "drogeraše i dilere", istovremeno tvrdeći da on nije "nimalo homofobičan". Na to mu je Milorad Pupovac efektno poručio da "ima puno više pedera među Hrvatima i Srbima nego među homoseksualcima".

Ante Babić iz HDZ-a izjavio je kako je ponosno definiran "nacijom, vjerom i spolom" dodavši usput da ova zajednica ne može osigurati reproduktivnost. Igor Kolman (HNS) mu je replicirao: "Ovaj zakon nikome ne ugrožava mogućnost izbora, nikome ništa ne nameće".

Na tragu reproduktivnosti bio je i Branko Hrg (HSS). "Ovaj zakon nameće antipopulacijski stav" i stvara "drugačiju klimu", tvrdi Hrg. On je "trend", a ja se pitam: "Je li dobro prihvatiti svaki trend iz razvijenih zemalja?"

U ime kluba HNS-a afirmativno je govorio Igor Kolman. "Ovaj zakon je koristan je za sve nas, čak i za kolegu Milinkovića koji se osjeća diskriminiran, i za našu djecu jer trebaju rasti u društvu jednakosti. Zakon je iskorak u civilizacijskom smislu. Ovaj zakon puno toga mijenja jer, među ostalim, regulira status djece koja već žive u istospolnim zajednicama u Hrvatskoj, iako nije idealan."

Foto: HRT/Screenshot
Saborsku raspravu s galerije pratile su i Nela Pamuković (Ženska mreža Hrvatske) te Sanja Juras (Kontra)

"Sanjam o Hrvatskoj u kojoj je bitno da osobu volite, a ne kojeg je spola"

U ime Kluba zastupnika DC-a oprezno je istupila Vesna Škare Ožbolt: "Oštrica je otupjela u međuvremenu, rasprava nije tako zaoštrena", započela je svoje izlaganje. No ona ima mnogo dvojbi oko uvođenja partnerske skrbi. Dakle, valja mijenjati Obiteljski zakon ili promijeniti odredbe o partnerskoj skrbi jer su ta dva modela posvajanja prebliska. Praksa ESLJP-a pokazuje, primjerice, da je Austrija morala dodijeliti pravo posvajanja istospolnim parovima. "Moguće da će se i ta praksa događati kod nas.", zabrinuto se obratila ministru.

Ministar Arsen Bauk objasnio je da se uvodi institut partnerske skrbi jer u Hrvatskoj istospolne zajednice i izvanbračne zajednice nisu u istoj društvenoj poziciji (kao u Austriji) stoga nema zasad mogućnosti da ESLJP donese istu presudu protiv Hrvatske kao protiv Austrije.

Boris Blažeković (HNS) zastupao je liberalnije struje: "LGBT zajednice su i dalje diskriminirane zbog neposvajanja djece. Ovaj zakon je minimalan okvir kojim se regulira zajednica. Homoseksualne osobe nikog i ničim ne ugrožavaju. Ponosan sam što ću glasati za ovaj Zakon kojima će život sretniji i potpuniji. Borba za prihvaćanje još nije gotova." Boro Grubišić (HDSSB) smatrao je tada prigodnim izreći sljedeću poredbu koja ilustrativno valja spomenuti: "Swingeri i poligamisti bi također mogli tražiti zakone kojima se regulira."

U svijetlu svega izgovorenoga, možda je uputno za kraj citirati zanesenog Domagoja Hajdukovića (SDP): "Aleluja za ljudska prava. Sanjam o Hrvatskoj u kojoj je bitno da osobu volite, a ne kojeg je spola ta osoba. Sanjam o društvu prihvaćanja, a ne društvu isključivanja. Ovo je mali korak prema naprijed i zato ovaj zakon ima moju punu podršku".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.