Splitska udruga Urbana desnica objavila je na svojoj Facebook stranici prijavu policiji protiv udruge Antifa Zagreb zbog njihove nedavne akcije postavljanja naljepnice - imitacije ploče iz doba NDH na zgradu Ministarstva kulture. Prijavili su ih zbog "isticanja simbola kojima se poziva na mržnju, te javnog sramoćenja Republike Hrvatske i njenih institucija".

Kako piše N1 info, radi se o organizaciji koja preko svojih aktivista raspisuje tjeralice za antifašistima i po mnogočemu odgovaraju opisu nipstera - reformiranih poklonika omraženih ideologija 20. stoljeća, koji, dakako, smatraju uvredom ukoliko ih se oslovljava "zastarjelim" nazivima - ustaša, fašist, nacist i slično.

I dok zagrebačke antifašiste prijavljuju zbog "ustaških obilježja" s druge strane pohvaljuju akciju Torcide zbog obnove murala s ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Također dok u policijskoj prijavi ističu ustaški grb kao jedan od razloga prijave jer je to simbol koji poziva na mržnju, na svojojoj internetskoj stranici brane legitimitet hrvatskog grba s prvim bijelim poljem.

Zanimljivo je kako su njihovi sljedbenici na Facebook stranici Urbane desnice bili oduševljeni novom "pločom" na zgradi Ministarstva kulture i akcijom Antifa Zagreb koja je izvedena u znak protesta protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Cilj Urbane desnice - lustracija i promicanje modernih domoljubnih vrijednosti

Iz ove su splitske udruge također najavili niz prosvjeda na temu lustracije, pa tako na svojoj Facebook stranici pišu:

"Po prvi put najavljujemo i pripremu organizacije niza prosvjeda na temu lustracije koji će se organizirati diljem RH sa 50-metarskim transparentom: Olujom do Hrvatske, lustracijom do slobode!"

Kako navode na svojoj internetskoj stranici, cilj udruge, kojoj su osnivači "pretežito mladi ljudi, studenti i aktivisti" jest "promicanja modernih domoljubnih vrijednosti i provedba lustracije u Republici Hrvatskoj".

Pojašnjavaju kako pod pojmom "moderne domoljubne vrijednosti" podrazumijevaju prije svega "ljubav prema domovini na način da se Hrvate ne dijeli na 'lijeve' i 'desne', ustaše i komuniste".

Navode kako su članovi te udruge većinom "pripadnici tzv. 'urbane scene' u Hrvata", te kako nastoje mlade okrenuti kulturi, umjetnosti i kvalitetnoj glazbi "jer je naš prostor zatrpan i zagađen istočnjačkom kulturom".

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.