Švicarski glasači i glasačice na današnjem su referendumu odbili ustavnu promjenu zbog koje bi istospolni brak bio gotovo nemoguć. To je doduše postignuto tijesnom većinom – 50,8% prema 49,2%, no rezultat svejedno otvara vrata za bračnu jednakost u budućnosti.

Podsjetimo, inicijativu je pokrenula švicarska desničarska stranka Kršćanski demokrati, a na današnjem referendumu glasovalo se zapravo o tome trebaju li bračni parovi u Švicarskoj plaćati jednake poreze kao i parovi u izvanbračnim zajednicama. Pokrenuli su i građansku inicijativu kojom žele ukinuti "bračnu nejednakost" uz slogan "Za parove i obitelj - protiv kazne za brak".

Ali umjesto bračne jednakosti, tom inicijativom željelo se u švicarski Ustav uvesti definiciju prema kojoj bi se brak definirao isključivo kao zajednica muškarca i žene jer bi, da je uspio, u članak 14. Ustava bila dodana rečenica, "Brak je održiva i uređena zajednica između muškarca i žene".

Tvrdili su i kako je "s fiskalnog stajališta brak ekonomska zajednica koja ne može biti diskriminirana drugim načinom života, posebice po pitanju poreza i socijalnog osiguranja", a računali su na to da će bračni parovi staviti svoje interese ispred podrške LGBT osobama u Švicarskoj.

Švicarski građani i građanke danas su se na referendumu izjašnjavali i o tome treba li strance koji počine manje prijestupe automatski deportirati, no ni taj prijedlog nije prošao.

sr

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.