Nakon prosvjedne šetnje novinara održane jutros u Zagrebu, u HND-u je održana svečana dodjela novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva, na kojoj je Elizabeta Gojan, novinarka HTV-a, proglašena novinarkom godine.

Elizabeta Gojan autorica i voditeljica talk-showa "Damin gambit", priznata je novinarka, urednica i vanjskopolitička komentatorica HTV-a.

U fokus javnosti došla je nakon projekta inauguracije predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović 15. veljače 2015., koji je gledanošću nadmašio konkurentsku NOVU TV i RTL, a upravo je taj prijenos bio jedan od najgledanijih projekata HRT-a u prošloj godini.

Otkaz, prijetnje i uvrede u javnom prostoru

Nakon peticije koju je protiv nje pokrenuo dio kolega krenula je i lavina teških prijetnji, uvreda i sramoćenja u javnom prostoru, ne samo Elizabete Gojan već i njezine obitelji. Iako je tražila pomoć i zaštitu nadležnih rukovoditelja HRT-a, nitko nije reagirao pa se odlučila obraniti sama, i to javnim istupom zbog kojeg je dobila izvanredni otkaz Ugovora o radu. U trenutku dobivanja otkaza iza Elizabete Gojan, bilo je 28 godina rada u kojem je prošla sve stube – od vijesti, izvještaja s tržnice i reportaža, do vođenja i uređivanja Dnevnika, kojeg je svojedobno bila najmlađa urednica, ali i brojnih specijalnih emisija vanjske politike.

Tek nakon što je godinama radila u redakciji vanjske politike, kojoj je ubrzo postala jedno od zaštitnih lica, dobila je priliku za realizaciju svoje autorske emisije. Nepravomoćnom je sudskom odlukom početkom siječnja 2016. vraćena na posao, u matičnu redakciju vanjske politike. No nije joj vraćena i emisija za koju je dobila pohvale javnosti i kritike, a u kojoj je ugostila brojne žene koje svojim radom ili društvenim angažmanom mijenjaju svijet. "Damin gambit" bila je jedna od rijetkih emisija koja je ispunjavala zadaće HRT-a kao javnog servisa i promicala njegove najviše vrijednosti.

eg
Elizabeta Gojan na jutrošnjem prosvjedu povodom Dana slobode medija (Foto: Boris Radošević)

Kolege i kolegice prepoznali se da je bitno boriti se za prava novinara, za slobodu govora i ne odustajati

Godina iza nje godina je sjajnih izdanja "Damina gambita" specijalnog projekta inauguracije zbog kojeg je dobila otkaz, potom pravne borbe ali na koncu pobjede i povratka novinarke koja se –samo zahvaljujući svome znanju, talentu, upornosti kao i ljudskoj i profesionalnoj hrabrosti ubraja među najbolje u svom poslu.

Svojim je medijskim i društvenim angažmanom na području borbe za novinarske slobode, prava žena i ugroženih skupina društva, kao i stalnom borbom za daljom profesionalizacijom HRT-a , Elizabeta Gojan dokazala da zaslužuje ovu prestižnu nagradu struke.

"Nagrada je bila neočekivana jer je konkurencija bila velika i jaka. Ja je prije svega doživljavam kao nagradu novinarkama, dakle ženama, kao nagradu za cijeli projekt 'Damin gambit' i cijelu njegovu ekipu i zapravo, kao nagradu za sve što sam prošla u posljednjih godinu dana", rekla nam je Elizabeta Gojan.

"Ta nagrada znači da su kolege i kolegice prepoznali da je bitno boriti se za prava novinara, za slobodu govora i ne odustajati. Sigurna sam da će se prepoznati vrijednost 'Daminog gambita' i želim da on ide dalje", završno je poručila novinarka godine.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.