Nakon trnovitog puta koji su do ozakonjenja svojih veza prošli slovenski istospolni parovi, do prvih sklapanja životnih partnerstava dijeli ih još sedam mjeseci.

Podsjetimo, Slovenija je u ožujku 2015. uvjerljivom većinom u parlamentu izglasala bračnu jednakost postavši 21. zemlja svijeta s potpuno izjednačenim bračnim pravima za heteroseksualne i istospolne parove. No, veselje nije dugo trajalo, jer je inicijativa Za otroke gre odmah krenula u prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se taj zakon poništio, dakako, pod egidom "zaštite djece", između ostalog.

U tome su uspjeli, a podržao ih je Ustavni sud koji je odobrio održavanje referenduma i poništio odluku parlamenta, pa se u prosincu iste godine 63 posto izišlih biračica i birača izjasnilo kako je protiv bračne jednakosti u Sloveniji.

Odbijen još jedan referendum

Međutim, u travnju ove godine dogodio se novi obrat, kad je na dnevni red parlamenta došao Zakon o životnom partnerstvu koji je na koncu usvojen s 54 glasa "za" i 15 "protiv". Oponenti su, očekivano, tvrdili kako je time "izigrana volja birača", a podnijeli su i amandman kojim se državnim službenicima i matičarima trebao omogućiti priziv savjesti iz "osobnog, religioznog, filozofskog ili drugog opravdanog razloga", on nije prihvaćen.

U međuvremenu je krenula inicijativa za još jedan referendum kojim se trebalo odlučivati o šest zakona, među kojima je bio i Zakon o životnom partnerstvu, no Ustavni je sud to odbio.

Zakon o životnom partnerstvu u Sloveniji stupio je na snagu 24. svibnja 2016., a počet će se primjenjivati od kraja veljače 2017. On je identičan onom hrvatskom: istospolni parovi dobivaju sva prava iz braka, osim posvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje.

Odluku Ustavnog suda i konačan rasplet situacije pozdravila je slovenska LGBT udruga DIC LEGEBITRA koja je u priopćenju za medije kazala kako taj zakon ne donosi potpunu jednakost, ali predstavlja korak prema većoj jednakosti za istospolne parove.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.