Zabrinuti roditelji šesnaestoro gej Poljaka i Poljakinja iskoristili su posjet pape Franje povodom Svjetskog dana mladih kako bi ga upozorili na rasprostranjenu homofobiju u njihovoj zemlji.

Ukazujući na nedavni niz napada na prostore LGBT organizacija, paljenje LGBT simbola i premlaćivanja neheteroseksualnih osoba, mole papu da intervenira: "Umjesto suosjećanja za obitelji, društvo je zapljusnuo val homofobije", stoji, između ostalog, u njihovom otvorenom pismu objavljenom u nekoliko poljskih novina tijekom proteklog tjedna.

"Samo glas Vaše Svetosti može spriječiti buduće tragedije. Naša djeca svakodnevno su izložena napadima iz mržnje, verbalnim uvredama, pa čak i fizičkom nasilju samo zato što ih je takvima stvorio Bog", napisali su roditelji koji se nisu potpisali punim imenima zbog straha od odmazde, javlja AFP.

Pitaju papu i zašto svećenici u svojim propovijedima ne podsjećaju kako su LGBT osobe također Božja djeca i kako im samo Bog može suditi. "Isus nikad nije rekao ništa o ljubavi između osoba istog spola. Zašto je među poljskim katolicima homofobija tako snažna?" pitaju, citirajući odlomke iz crkvenih učenja koji pozivaju na "poštivanje, suosjećanje i prihvaćanje gejeva i lezbijki".

"Papa Franjo promijenio je ton i rječnik kojim se u Crkvi govori o LGBT osobama"

LGBT kršćani su tijekom Svjetskog dana mladih u Krakovu postavili "Utočište za LGBT hodočasnike", a aktivist Misza Czerniak kazao je za AFP kako poljska Katolička crkva još nije spremna službeno priznati LGBT grupe, ali i kako je "papa Franjo promijenio ton i rječnik kojim se u Crkvi govori o LGBT osobama" za što su "veoma zahvalni".

Imaju li Czerniak i (poljska) LGBT populacija razloga za zahvalnost ili ne, veliko je pitanje s obzirom na ponešto ograničenu i neobičnu papinu ljubav prema LGBT osobama. Papa Franjo nedvojbeno je liberalniji i "mekši", pogotovo u odnosu na njegova prethodnika Benedikta XVI., ali promjene u vrhu Katoličke crkve ne mogu se dogoditi preko noći, unatoč željama LGBT katolika.

Mnogi od njih gotovo su dirljivo razdragani već samo ako ih papa Franjo ne spomene u negativnom kontekstu, ali nerijetko nailaze na kritike drugih iz LGBT zajednice koji se pitaju zašto toliko silno žele biti prihvaćeni u instituciji koja ih zapravo ne želi.

Premda je papa, primjerice, nedavno kazao kako "kršćani trebaju homoseksualce zamoliti za oprost", prije toga je u dokumentu Amoris Laetitia (Radost ljubavi), sažetku zaključaka s dviju biskupskih sinoda o obitelji iz listopada 2014. i listopada 2015. godine, istaknuo kako "nema apsolutno nikakvog temelja za izjednačavanjem istospolnih s heteroseksualnim brakom ili bilo kakvom usporedbom istospolnih zajednica s Božjim planom o braku i obitelji".

Zasad nema vijesti o tome je li papa reagirao na pismo roditelja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.