U odgovoru na upit crol.hr izdavačka kuća Alfa "odbacuje sve negativne komentare na račun diskriminacije ili netolerancije bilo koje vrste" koje su preplavile društvene mreže nakon objave ilustracija "mamice" i "žene" iz udžbenika glazbene kulture. Jer, ističu, "riječ je o dvije različite ilustracije vezane uz dvije različite pjesme koje su ilustratorici bile podloge da poetsko nadahnuće prenese u osobni doživljaj".

U izdavačkoj kući Alfa ne vide ništa sporno ili neprimjereno u ilustracijama koje su jučer podigle pravu buru na društvenim mrežama i u javnosti. Jer, njihov udžbenik za glazbenu kulturu za prve razrede osnovne škole u kojemu je "mamica" prikazana kao skromna žena s pregačom, a "žena" kao seksipilna plavuša, ima blagoslov nadležnog ministarstva i koristi se više od 10 godina.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Izdavačka kuća Alfa uspješna je dugogodišnja hrvatska tvrtka s više od 40 godina iskustva. Od početka njeguje najviše standarde u izdavaštvu, posebice u udžbeničkim izdanjima. Značajna se pozornost uvijek pridaje ilustracijama i sadržaju. Stoga izdavačka kuća Alfa odbacuje sve negativne komentare na račun diskriminacije ili netolerancije bilo koje vrste. Komentari na ilustracije izvađeni su iz konteksta. Izdavačka se kuća Alfa u potpunosti ograđuje od iznesenih mišljenja i insinuacija. 

Naši su udžbenici uvijek u skladu s propisima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je i donijelo pozitivnu prosudbu o usklađenosti udžbenika Moja glazba 1 autorice Diane Atanasov Piljek za školsku godinu 2014./2015. Spomenuti se udžbenik koristi više od 10 godina.

Nikada nije bilo pritužbi ni na koji njegov segment. Riječ je o dvije različite ilustracije vezane uz dvije različite pjesme koje su ilustratorici bile podloge da poetsko nadahnuće prenese u osobni doživljaj".

I dok je Sanja Sarnavka za crol.hr komentirala kako se "čini da idemo unatrag" i podsjetila kako su B.a.B.e. i Institut za društvena istraživanja radili analizu čitanki za hrvatski jezik od prvog osnovne do četvrtog gimnazije još davne 2000. godine koja je pokazala kako je stereotipna i nerijetko diskriminirajuća reprezentacija ženskog spola/roda, "ali čini se da se nitko od odgovornih ništa nije shvatio i nije se voljan educirati na koji način bi škole bile obavezne promovirati ravnopravnost", pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, zamjećuje napredak po pitanju korištenja spolnih stereotipa u obrazovnim materijalima.

Kako se navodi na stranicama Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ljubičić je komentirajući spolne stereotipe u udžbeniku za glazbenu kulturu naglasila kako je ta institucija "vrlo osjetljiva kada se radi o korištenju spolnih stereotipa ili diskriminatorne prakse u odgojno-obrazovnom sustavu", te istaknula:

"U posljednjih nekoliko mjeseci, upravo zbog korištenja spolnih stereotipa u obrazovnim materijalima, reagirali smo prema MZOS-u na udžbenik i radnu bilježnicu 'Smileys 2' (također izdavača Alfa d.d.) za engleski jezik u 2. razredu osnovne škole te prema Mozaik knjizi d.o.o. na dječji časopis 'Prvi izbor'.

U posljednjih nekoliko godina uočen je napredak budući da i javnost i mediji sve češće reagiraju na rodne stereotipe te promptno ukazuju na primjere moguće diskriminacije temeljem spola i seksizme".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.