www.stream-xnxx-porn.com

Slovenija je u petak postala 11. država Europske unije koja je ozakonila istospolne veze. Zakon o životnom partnerstvu izglasan je u travnju prošle godine, a počeo se primjenjivati od 24. veljače ove godine. Prvo životno partnerstvo u Sloveniji sklopit će dvije žene u subotu u Mariboru, javljaju tamošnji mediji.

Slovenski zakon istospolnim partnerima/cama daje sva prava kao i bračnim partnerima, izuzev prava na posvajanje djece i medicinski potpomognute oplodnje.

Podsjetimo, put do ovog zakona nije bilo jednostavan.

Slovenija je u ožujku 2015. uvjerljivom većinom u parlamentu izglasala bračnu jednakost postavši tako 21. zemlja svijeta s potpuno izjednačenim bračnim pravima za heteroseksualne i istospolne parove.

Pobjeda, pa poraz slovenskih "obiteljaša"

Ali radost je bila kratkog vijeka, jer je inicijativa Za otroke gre odmah krenula u prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se taj zakon poništio, između ostalog, pod egidom "zaštite djece",.

U tome su uspjeli, a podržao ih je Ustavni sud koji je odobrio održavanje referenduma i poništio odluku parlamenta, pa se u prosincu iste godine 63 posto izišlih biračica i birača izjasnilo kako je protiv bračne jednakosti u Sloveniji.

Slijedio je već spomenuti obrat, kad je u travnju 2016. na dnevni red parlamenta došao Zakon o životnom partnerstvu koji je na koncu usvojen s 54 glasa "za" i 15 "protiv". Zakon o životnom partnerstvu u Sloveniji stupio je na snagu 24. svibnja 2016., a primjenjuje se od petka, 24. veljače.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.