Slovenija je u petak postala 11. država Europske unije koja je ozakonila istospolne veze. Zakon o životnom partnerstvu izglasan je u travnju prošle godine, a počeo se primjenjivati od 24. veljače ove godine. Prvo životno partnerstvo u Sloveniji sklopit će dvije žene u subotu u Mariboru, javljaju tamošnji mediji.

Slovenski zakon istospolnim partnerima/cama daje sva prava kao i bračnim partnerima, izuzev prava na posvajanje djece i medicinski potpomognute oplodnje.

Podsjetimo, put do ovog zakona nije bilo jednostavan.

Slovenija je u ožujku 2015. uvjerljivom većinom u parlamentu izglasala bračnu jednakost postavši tako 21. zemlja svijeta s potpuno izjednačenim bračnim pravima za heteroseksualne i istospolne parove.

Pobjeda, pa poraz slovenskih "obiteljaša"

Ali radost je bila kratkog vijeka, jer je inicijativa Za otroke gre odmah krenula u prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se taj zakon poništio, između ostalog, pod egidom "zaštite djece",.

U tome su uspjeli, a podržao ih je Ustavni sud koji je odobrio održavanje referenduma i poništio odluku parlamenta, pa se u prosincu iste godine 63 posto izišlih biračica i birača izjasnilo kako je protiv bračne jednakosti u Sloveniji.

Slijedio je već spomenuti obrat, kad je u travnju 2016. na dnevni red parlamenta došao Zakon o životnom partnerstvu koji je na koncu usvojen s 54 glasa "za" i 15 "protiv". Zakon o životnom partnerstvu u Sloveniji stupio je na snagu 24. svibnja 2016., a primjenjuje se od petka, 24. veljače.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.