Nakon što je uslijed burne reakcije javnosti nakon samo jednog dana Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona povučen iz javne rasprave, ispao je iz fokusa javnosti. No, Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi koji iz statusa njegovatelja isključuje formalne i neformalne životne partnere/ice i dalje je u javnoj raspravi, a iz resornog ministarstva doznajemo kako nije riječ o previdu.

Podsjetimo, prema spomenutom prijedlogu, u članku 63. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi: "(3) Pravo na status njegovatelja priznaje se bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom iz stavka 1. ovoga članka".

Osobe sa statusom njegovatelja/ice osoba s invaliditetom imaju pravo na naknadu od 2500 kuna, status zaposlene osobe, a ostvaruju i prava iz mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima.

Prijedlog nije napisan kako bi se doista uskladio s pravnim okvirom RH

Prva je na to reagirala Lezbijska grupa Kontra, a potom udruge Zagreb Pride i Dugine obitelji. Potonji su rekli kako se nadaju da je riječ o previdu, ali iz samog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku doznajemo da nije. Naime, na upit Crol.hr-a odgovorili su sljedeće:

"Vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, u odredbama koje se odnose na status roditelja njegovatelja i njegovatelja iznijelo prijedlog izmjena radi usklađivanja sa pravnim stajalištima izraženim u presudama upravnih sudova Republike Hrvatske.

Također, ističemo da se radi o Nacrtu prijedloga propisa za kojeg je Ministarstvo pokrenulo postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću (e-Savjetovanje) čiji je cilj prikupljanje prijedloga za njegovo unaprjeđenje prije upućivanja u zakonodavnu proceduru usvajanja. Slijedom navedenoga, pozivamo Vas da se aktivno uključite u e-Savjetovanje dostavom mišljenja, primjedbi i prijedloga koje će se razmotriti. Savjetovanje je otvoreno do 15. listopada 2017."

Iz odgovora resornog Ministarstva, dakle, jasno je kako Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi nije napisan kako bi se doista uskladio s pravnim okvirom RH (životno partnerstvo), kao i presudama Europskog suda za ljudska prava (Pajić protiv RH).

Pravni kaos na pomolu

Osim toga, Zakon o socijalnoj skrbi je redovan zakon, a ne organski, i kao takav mora biti u cijelosti usklađen sa Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Zakon o životnom partnerstvu je pak organski zakon koji svoju organsku pravnu snagu crpi iz činjenice da se njime razrađuju Ustavom zajamčene vrednote jednakosti i ustavno jamstvo jednakog postupanja. Štoviše, s obzirom na to da Ustav RH odražava pravna stajališta ESLJP-a i Suda Europske unije, jasno je da tom linijom organske pravne snage sâm Zakon o životnom partnerstvu predstavlja usklađivanje sa sudskom praksom tih sudova.

Prođe li ovakav Prijedlog i životni partneri/ce ostanu iz njega isključeni, postoji mogućnost stvaranja pravnog kaosa. Naime, kao i kod paketa poreznih zakona, i ovdje može doći do otežane i/ili nemoguće primjene jer se status njegovatelja/ice ne bi odnosio na životne partnere/ice.

Stoga, kad bi jedan od upravnih sudova presudio da životni partneri/ce nemaju to pravo, takva sudska praksa išla bi u prilog svima koji ih iz zakona RH žele isključiti.

E-savjetovanje je otvoreno do 15. listopada, a uključiti se možete na ovoj poveznici.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.