Nakon što je uslijed burne reakcije javnosti nakon samo jednog dana Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona povučen iz javne rasprave, ispao je iz fokusa javnosti. No, Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi koji iz statusa njegovatelja isključuje formalne i neformalne životne partnere/ice i dalje je u javnoj raspravi, a iz resornog ministarstva doznajemo kako nije riječ o previdu.

Podsjetimo, prema spomenutom prijedlogu, u članku 63. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi: "(3) Pravo na status njegovatelja priznaje se bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom iz stavka 1. ovoga članka".

Osobe sa statusom njegovatelja/ice osoba s invaliditetom imaju pravo na naknadu od 2500 kuna, status zaposlene osobe, a ostvaruju i prava iz mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima.

Prijedlog nije napisan kako bi se doista uskladio s pravnim okvirom RH

Prva je na to reagirala Lezbijska grupa Kontra, a potom udruge Zagreb Pride i Dugine obitelji. Potonji su rekli kako se nadaju da je riječ o previdu, ali iz samog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku doznajemo da nije. Naime, na upit Crol.hr-a odgovorili su sljedeće:

"Vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, u odredbama koje se odnose na status roditelja njegovatelja i njegovatelja iznijelo prijedlog izmjena radi usklađivanja sa pravnim stajalištima izraženim u presudama upravnih sudova Republike Hrvatske.

Također, ističemo da se radi o Nacrtu prijedloga propisa za kojeg je Ministarstvo pokrenulo postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću (e-Savjetovanje) čiji je cilj prikupljanje prijedloga za njegovo unaprjeđenje prije upućivanja u zakonodavnu proceduru usvajanja. Slijedom navedenoga, pozivamo Vas da se aktivno uključite u e-Savjetovanje dostavom mišljenja, primjedbi i prijedloga koje će se razmotriti. Savjetovanje je otvoreno do 15. listopada 2017."

Iz odgovora resornog Ministarstva, dakle, jasno je kako Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi nije napisan kako bi se doista uskladio s pravnim okvirom RH (životno partnerstvo), kao i presudama Europskog suda za ljudska prava (Pajić protiv RH).

Pravni kaos na pomolu

Osim toga, Zakon o socijalnoj skrbi je redovan zakon, a ne organski, i kao takav mora biti u cijelosti usklađen sa Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Zakon o životnom partnerstvu je pak organski zakon koji svoju organsku pravnu snagu crpi iz činjenice da se njime razrađuju Ustavom zajamčene vrednote jednakosti i ustavno jamstvo jednakog postupanja. Štoviše, s obzirom na to da Ustav RH odražava pravna stajališta ESLJP-a i Suda Europske unije, jasno je da tom linijom organske pravne snage sâm Zakon o životnom partnerstvu predstavlja usklađivanje sa sudskom praksom tih sudova.

Prođe li ovakav Prijedlog i životni partneri/ce ostanu iz njega isključeni, postoji mogućnost stvaranja pravnog kaosa. Naime, kao i kod paketa poreznih zakona, i ovdje može doći do otežane i/ili nemoguće primjene jer se status njegovatelja/ice ne bi odnosio na životne partnere/ice.

Stoga, kad bi jedan od upravnih sudova presudio da životni partneri/ce nemaju to pravo, takva sudska praksa išla bi u prilog svima koji ih iz zakona RH žele isključiti.

E-savjetovanje je otvoreno do 15. listopada, a uključiti se možete na ovoj poveznici.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.