Oko tisuću ljudi u subotu se okupilo na zagrebačkom Cvjetnom trgu, na prosvjedu "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije", a od Vlade i Sabora još jednom je zatraženo da ratificiraju Istanbulsku konvenciju kao okvir za poboljšanje statusa žena i alat za efikasniju zaštitu žena i djevojčica.

"Podaci govore da će svaka treća žena na svijetu tijekom svog života od doba djevojčice do doba žene starije dobi biti zlostavljana - bilo da se radi o partneru, obitelji, na poslu, bilo da se radi o seksualnoj ucjeni, ekonomskoj ovisnosti. Najčešće danas trpimo ono što zovemo institucionalno nasilje, a to je kada institucije ne kažnjavaju nasilnike", naglasila je jedna od organizatorica prosvjeda, izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić.

Prosvjedom se obilježio ovogodišnji globalni događaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", a odabrana je simbolika distopijske knjige i popularne serije "Sluškinjina priča" da bi se, kako su istaknuli organizatori, "predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava".

nezelimbitimetoo

Prosvjed je počeo u podne, a dolazak sluškinja odjevenih u crvene plašteve i bijela pokrivala za glavu kakve nose junakinje iz romana Margaret Atwood, popraćen je glasnim bubnjanjem. Podsjetimo, isti je motiv upotrijebljen na prosinačkim prosvjedima u Splitu i Zagrebu.

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjedu su aktivistkinje pročitale sedam priča žena koje su preživjele nasilje te dijelove Istanbulske konvencije. Čitale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bivša premijerka Jadranka Kosor, novinarka Maja Sever, TV voditeljica Daniela Trbović, glumica Judita Franković te Sandra Benčić i Gordan Bosanac iz nevladinih udruga, javlja N1.

cb

Komunikacijski stručnjak Milan Majerović Stilinović poručio je kako je potrebno, kao što navodi i Konvencija, osuditi sve oblike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prepoznajući da je ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca ključni element u sprečavanju nasilja nad ženama.

"Treba prepoznati da je nasilje nad ženama manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, koji su doveli do dominacije nad ženama i diskriminacije žena od strane muškaraca te do sprečavanja punog napretka žena i to treba promijeniti", naglasio je.

 

Posted by Damir Kovačić on Saturday, 10 February 2018
Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam