U emisiji "Dobar dan Hrvatska", koja je uvedena kao zamjena za emisiju "Hrvatska uživo", voditeljica Karolina Vidović Krišto pokazala se još jednom kao pristrana novinarka koja svojim radom ne mari za etički kodeks HRT-a i činjenice, nego kroz svoj nastup na javnoj televiziji obmanjuje javnost i pristrano se odnosi prema sadržaju, planu i programu zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama.

Njezini su se pokušaji demonizacije zdravstvenog odgoja u školama i povezivanja s pedofilijom nastavili u spomenutoj emisiji emitiranoj u utorak. Vidović Krišto je tvrdila da je knjiga "Anđeo u ofsajdu" Zorana Ferića dio lektire u školama, te je u emisiji pročitan ulomak iz spomenute knjige izvučen iz konteksta uz insinuaciju se da lik u knjizi samozadovoljava na prizor malene djevojčice, dok u samoj priči lik tuguje za odraslom djevojkom.

Izlišno je reći da se lako može provjeriti kako navedena knjiga više nije na popisu lektire, a i sama knjiga bila je predložena (a ne obavezna) lektira za učenike viših razreda srednjih škola.

Biserjem posut televizijski put

U nastavku emisije tendencioznim pitanjima i orkestriranjem razgovora Vidović Krišto insinuirala je da u takozvanom spolnom odgoju koji se provodi u školama postoje poveznice s pedofilijom. Prema njoj, odnosno "koliko je ona upoznata iz razgovora s njima", roditelji ne znaju ništa o tome da se takav spolni odgoj i danas provodi, a da su na taj plan i program prije pet godina postojali veliki prigovori jer bile su jasne poveznice tog programa s pedofilijom.

Pitanje koje je uputila pomoćnici ministrice obrazovanja Lidiji Kralj nakon tog kratkog izlaganja glasilo je "Kako možemo tolerirati da bilo što povezano s pedofilijom bude sadržaj službenog kurikulima?", iako Vidović Krišto nije nigdje navela te poveznice ili detaljnije obrazložila na što točno misli kada iznosi takve informacije.

S druge strane, nakon tri minute guglanja može se pronaći informacija da u službenim materijalima, priručnicima za nastavnike koji su dostupni i online, izričito piše: "Među asocijacijama mogu se pojaviti i pojmovi kao: homoseksualnost, incest, pedofilija i sl. Dovoljno je da se pojmovi zabilježe i, prema zanimanju učenika, kratko obrazlože, osim kod pojmova incest i pedofilija za koje nije dovoljno da ostanu samo zabilježeni, nego u tom slučaju učitelji trebaju naglasiti da se radi o poremećajima i kaznenim djelima!"

Podsjetimo se malo na dosadašnje djelovanje gospođe Karoline Vidović Krišto: Zagreb Pride 2013. godine nominirao ju je za homofobkinju godine, nakon čega ih je ona tužila tvrdeći da su joj time povrijedili dostojanstvo, čast i ugled. Karolina Vidović Krišto bila je jedna od "zvijezda" hrvatske "turneje" Judith Reisman, žene koja tvrdi kako je nacizam i holokaust uglavnom stvorio njemački homoseksualni pokret, poznata po homofobiji, promicanju govora mržnje, širenju neravnopravnosti te banaliziranju holokausta.

2013

Njezina emisija "Slika Hrvatske" ukinuta je zbog iskrivljavanja činjenica o zdravstvenom odgoju u školama. U emisiji u kojoj je tema bila "Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?" pročitala je pismo gledatelja koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece, dok je u grupi potpore samoj sebi na Facebooku gospođa Vidović Krišto izjavila kako su 85 posto pedofila homoseksualci. Nakon što je njezina emisija ukinuta, podršku joj je pružio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Koliko još opomena, ukidanja i premještanja?

U emisiji Studio 4, za vrijeme pregleda dnevnog tiska, iznijela je osobno mišljenje o "takozvanom spolnom odgoju koji je temeljen na pedofiliji". Nakon toga prebačena je u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska", gdje je također predstavljala napise iz domaćeg i stranog tiska, pa je u emisiji emitiranoj u prosincu 2016. svoje kratko izlaganje pretvorila u kampanju protiv pobačaja, a koju je temeljila na potpuno lažnim i izmišljenim podacima.

Rekla je tom prilikom kako je abortus u SAD-u dozvoljen do zadnjeg dana trudnoće, odnosno do devetog mjeseca, što se lako može provjeriti i dokazati kako nije istina. Netočna je i informacija koju je prenijela u emisiji da je riječ "abortus" bila najtraženija riječ na tražilicama na dan američkih izbora, a zatim se dotakla teme abortusa u Hrvatskoj i rekla je da se "93 posto žena u Hrvatskoj starijih od 20 godina odluči na pobačaj". Na kraju se zbog te emisije morala ispričavati.

02

Poznata je i po tome što prenosi lažne vijesti iz stranih medija. Tako je u srpnju prošle godine govorila na javnoj televiziji o navodnom pokušaju jedne američke savezne države da se antifašistički pokret proglasi terorističkom organizacijom. Bila je riječ o lokalnom slučaju u američkoj saveznoj državi New Jersey, odnosno o slučaju nasilne ljevičarske skupine koja pozivanjem na antifašizam skriva svoje nasilje. Vidović Krišto to nije detaljnije objasnila, nego je nastavila uz iznošenje osobnih stavova o nasilnom antifašizmu. Izvori su joj bili opskurni austrijski tjednik Wohenblick i Info Wars, američki tabloid koji dokazano širi lažne vijesti poput toga da su pucnjave u američkim školama namještene ili da je vlada umiješana u njih.

Hoće li se protiv Karoline Vidović-Krišto pokrenuti još jedan postupak utvrđivanja odgovornosti? A mi se pitamo koliko je još potrebno opomena i ukidanja emisija, koliko puta netko mora biti prebačen iz jedne emisije u drugu, koliko puta se mora dokazati da novinar/ka javne televizije kojoj plaćamo pretplatu prenosi lažne informacije, da se počnu poštivati standardi novinarske struke i etički kodeksi?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.