Foto: cityam.comNakon donošenja zakona kojim istospolni parovi dobivaju pravo na brak, britanski je premijer David Cameron ekskluzivno za Pink News napisao dojmljiv komentar o tome zašto je ponosan na svoju zemlju, a prenosimo ga u cijelosti.

Ponosan sam što smo ozakonili istospolne brakove. Radujem se što su ljubav dviju osoba i njihova međusobna posvećenost sad priznate kao jednake. Podržao sam taj zakon jer vjerujem u odanost, odgovornost i obitelj. Ne želim da ljubav bude podijeljena zakonima.

Omogućavanje prava na brak svima govori mnogo o društvu kakvo jesmo i u kakvom želimo živjeti, a to je ono koje poštuje pojedince bez obzira na njihovu seksualnost. Ako određenoj skupini građana neprestano govorite da su manje vrijedni, oni će možda s vremenom u to početi vjerovati. Osim štete koju to može prouzročiti, to ograničava i potencijal nacije. I iz tog sam razloga sretan što smo imali hrabrosti za promjenu.

Također želim odati priznanje svima koji su svojim radom i trudom omogućili bračnu jednakost: voditeljima i sudionicama kampanja, organizacijama poput Out4Marriage i Freedom to Marry te državnim institucijama i Parlamentu.

Ujedinjeno Kraljevstvo slovi kao najnaprednija europska država po pitanju LGBT jednakosti, ali ne smijemo počivati na lovorikama. Postoje problemi koje i dalje moramo rješavati: ne smijemo tolerirati homofobiju i moramo skrbiti za najstarije članove LGBT zajednice. Budite sigurni da će ova Vlada neumorno raditi kako bi to postigla.

I dok ovog tjedna našu zemlju obasjava sunce, naše LGBT sugrađanke i sugrađani sad znaju da se mogu vjenčati. Dopustite mi da se poslužim riječima Lorda Alderdicea iz 2004. godine, kad je lobirao za ozakonjenje civilnih partnerstava: "Jedno od najosnovnijih prava jest pravo na blisku, sigurnu, dugotrajnu, intimnu vezu. Bez toga ništa ne vrijedi – ni novac, ni nekretnine, ni ambicije. Mislim da je odabir osobe s kojom želimo provesti život i biti u vezi doista temeljno ljudsko pravo."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.