Foto: cityam.comNakon donošenja zakona kojim istospolni parovi dobivaju pravo na brak, britanski je premijer David Cameron ekskluzivno za Pink News napisao dojmljiv komentar o tome zašto je ponosan na svoju zemlju, a prenosimo ga u cijelosti.

Ponosan sam što smo ozakonili istospolne brakove. Radujem se što su ljubav dviju osoba i njihova međusobna posvećenost sad priznate kao jednake. Podržao sam taj zakon jer vjerujem u odanost, odgovornost i obitelj. Ne želim da ljubav bude podijeljena zakonima.

Omogućavanje prava na brak svima govori mnogo o društvu kakvo jesmo i u kakvom želimo živjeti, a to je ono koje poštuje pojedince bez obzira na njihovu seksualnost. Ako određenoj skupini građana neprestano govorite da su manje vrijedni, oni će možda s vremenom u to početi vjerovati. Osim štete koju to može prouzročiti, to ograničava i potencijal nacije. I iz tog sam razloga sretan što smo imali hrabrosti za promjenu.

Također želim odati priznanje svima koji su svojim radom i trudom omogućili bračnu jednakost: voditeljima i sudionicama kampanja, organizacijama poput Out4Marriage i Freedom to Marry te državnim institucijama i Parlamentu.

Ujedinjeno Kraljevstvo slovi kao najnaprednija europska država po pitanju LGBT jednakosti, ali ne smijemo počivati na lovorikama. Postoje problemi koje i dalje moramo rješavati: ne smijemo tolerirati homofobiju i moramo skrbiti za najstarije članove LGBT zajednice. Budite sigurni da će ova Vlada neumorno raditi kako bi to postigla.

I dok ovog tjedna našu zemlju obasjava sunce, naše LGBT sugrađanke i sugrađani sad znaju da se mogu vjenčati. Dopustite mi da se poslužim riječima Lorda Alderdicea iz 2004. godine, kad je lobirao za ozakonjenje civilnih partnerstava: "Jedno od najosnovnijih prava jest pravo na blisku, sigurnu, dugotrajnu, intimnu vezu. Bez toga ništa ne vrijedi – ni novac, ni nekretnine, ni ambicije. Mislim da je odabir osobe s kojom želimo provesti život i biti u vezi doista temeljno ljudsko pravo."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.