Prava istospolnih parova u Sloveniji proširit će Zakon o partnerskoj zajednici koji umjesto dosadašnje registracije takvih veza predviđa ceremoniju pred matičarem, sličnu vjenčanju muškarca i žene.

"Ista prava imat će i istospolni parovi koji ne sklope partnersku zajednicu, bit će izjednačeni s pravima heteroseksualnih parova u izvanbračnoj zajednici", rekla je u razgovoru za ljubljansko Delo Ružica Boškić, ravnateljica direktorata za obitelj u Ministarstvu za rad i socijalnu skrb.
 
Pripremljeni zakon parlament bi, po očekivanjima, trebao prihvatiti u prvoj polovici iduće godine.
 
Posvajanje bi trebao riješiti novi Obiteljski zakon
 
Istospolni će partneri prilikom vjenčanja moći uzeti prezime drugog partnera, a s bračnom zajednicom muškarca i žene bit će izjednačeni i u pogledu nasljeđivanja, socijalnih i drugih prava, s izuzetkom prava posvajanja djece, jer bi to pitanje trebao riješiti novi Obiteljski zakon.
 
Obiteljski zakon koji je predviđao pravo da jedan partner u istospolnoj zajednici posvoji dijete drugog partnera odbačen je na referendumu prije dvije godine, a očekuje se da će i rasprava o novoj verziji izazvati polemike.
 
Novi Zakon o partnerskoj zajednici zamijenit će stari, o registriranom istospolnom partnerstvu koji je Slovenija donijela 2009. godine, a za koji je Ustavni sud presudio da u nekim elementima diskriminira istospolne parove, navodi Delo.
 
List dodaje da su u međuvremenu Sloveniju u pogledu prava istospolnih parova pretekle mnoge europske države te da u regiji primjerenija zakonska rješenja za tu problematiku imaju Hrvatska i Crna Gora.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.