Županijski sud u Varaždinu ukinuo je sramotnu presudu protiv Darija Krešića kojom mu je bilo naloženo da plati 30 tisuća kuna jer je javno govorio o svom iskustvu diskriminacije, priopćila je Kontra. Nedavne napade na izvješće Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova od strane pojedinih saborskih zastupnika nazivaju napadima na nezavisno tijelo koje je dosljedno provodilo antidiskriminacijsko zakonodavstvo proteklih godina.

Iz Kontre u priopćenju podsjećaju kako je, nakon što je sudskom presudom utvrđeno kako je varaždinski Fakultetu organizacije i informatike diskriminirao svog tadašnjeg zaposlenika, profesora Darija Krešića, sud u Ivancu presudio kako diskriminirani profesor mora platiti 30.000 kuna onome tko ga je diskriminirao "jer o tome nije smio govoriti u medijima". 

Nakon što je Krešić podnio antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, obavještena je i javnost, svi mediji su o tome izvještavali, a profesor je na pitanja novinara potvrdio činjenice iz tužbe.

"No, osam mjeseci nakon podnošenja tužbe za zabranu diskriminacije prof. Kliček i prof. Hutinski podnijeli su pojedinačno tužbe radi povrede ugleda i časti", navode.

Zastrašujući pokušaj sprečavanja iznošenja slučajeva diskriminacije u javnost 

Sud je odbio spojiti postupke, iako se radilo o činjenično i pravno identičnom postupku, te je 31. siječnja 2013. godine donesena presuda protiv Darija Krešića s nalogom da plati prof. Kličeku 30 tisuća kuna.

"U usmenom obrazloženju presude sutkinja Zlata Dombaj je navela kako nije sporno da je prof. Kliček uznemiravao dr.sc. Krešića. S obzirom na to, očito je da je g. Krešić osuđen jer je javno progovorio o vlastitom iskustvu diskriminacije", ističu.

"Ova presuda je bila zastrašujući pokušaj sprečavanja dr. sc. Krešića i bilo koje druge diskriminirane osobe da govori o diskriminaciji u javnosti. Radilo se o izravnoj povredi ljudskih prava dr.sc. Krešića, zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Sutkinja koja je postupala u ovom slučaju postupala je pristrano, kršeći zakone koje treba provoditi, a koji štite žrtve diskriminacije od daljnje viktimizacije".

To je očito prepoznao i Županijski sud u Varaždinu koji je ukinuo tu sramotnu presudu protiv Krešića i u cijelosti odbio tužbu i tužbeni zahtjev prof. Kličeka.

Iz Kontre su komentirali i nedavne napade pojedinih saborskih zastupnika na rad Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te podsjećaju kako je slučaj Darija Krešića samo jedan od brojnih slučajeva diskriminacije na kojima je radio taj ured.

"Takvi napadi su napadi na nezavisno tijelo koje je dosljedno obavljalo svoj posao vezano za zaštitu žrtava diskriminacije na temelju spola i spolne orijentacije i provedbu antidiskriminacijskog zakonodavstva proteklih godina.

Posebno naglašavamo prepruke UN Odbora za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena vezano za osnaživanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i tražimo od Hrvatskog sabora da usvoji Izvješće Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i afirmira rad tog važnog i stručnog tijela", piše u priopćenju koje potpisuje Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.