glee_santanaOvotjedna epizoda pod naslovom "Mash-up" popularne serije Glee uzburkala je javnost, portale, forume, društvene mreže,... i to na temu prisilnog outanja. Pa se razvila rasprava odnosno je li ono uopće dozvoljeno i u kojim slučajevima?

Pripadati nekoj od skupina iz akronima 'LGBT' znači mnogo različitih stvari, a jedna od njih jest i ta da većina nas prije ili kasnije iziđe iz ormara. Taj proces samoprihvaćanja i otvaranja drugima po pitanju seksualnosti istodobno je privatan, ali i javan - bitan za intiman život i iskrenost odnosa u njemu, naš osjećaj vrijednosti, ali on uz sebe povlači i društvene i političke konotacije. Coming out je lakše definirati nego ga napraviti.

Ovotjedna epizoda serije Glee dočarala je taj bitan trenutak LGBT osobe u udarnom terminu, na emotivan i vjeran način. U središtu incidenta su dva glavna lika, Finn Hudson (Cory Monteith) i Santana Lopez (Naya Rivera).

Prisilno outanje (i) kao političko oružje
Finn, popularan, ali nesiguran sportaš, nakon salve uvreda koje mu je u lice sasula Santana, glavna navijačica i školska nasilnica, nasred školskog hodnika škole naziva je kukavicom jer otvoreno i nasilno kritizira druge iz frustracije što nije dovoljno hrabra da prizna da je zaljubljena u najbolju prijateljicu.

Taj podatak iskorišten je u kampanji protiv glavne trenerice navijačica Sue Sylvester (Jane Lynch) koja se u seriji natječe za Kongres i podržala je Santanu na mjestu glavne navijačice. Time je, tvrde njezini protivnici, izravno prekršila obiteljske vrijednosti za koje se zalaže.

Mainstream mediji bruje o ovom događaju i načinu na koji se dotakla ova osjetljiva tema. Tako Time navodi kako je "radnja u kojoj se srednjoškolka suočava sa činom coming outa pred cijelom školom zanimljivo i drugačije obrađena."

Zaslužila je što ju je snašlo?
S time se slažu i u Hollywood Reporteru: "Santanino prisilno outanje preneseno je sa snažnim emocijama kao što su ljutnja, ranjivost i strah od gubitka kontrole i jasno je prikazano što se dogodi kad se tako važna, osobnu odluku netko donese umjesto vas."
To stajalište ne dijele na popularnom blogu Gawker na kojemu je ranije ovog tjedna objavljeno "Zalažemo se za govorenje istine i zauzimamo onu stranu koja smatra da je kukavički od Santane što se nije outala ranije."

Istodobno je obrađena tema školskog zlostavljanja, prisilnog outanja, prljavih političkih kampanja i homofobije maskirane u pojam "obiteljskih vrijednosti". Ovom potonjem, nažalost, svjedočimo u aktualnoj političkoj kampanji, što virtualnu stvarnost serije Glee čini bližom nego što mislimo.

Coming outom protiv predrasuda, ali ne pod svaku cijenu
Generalno je prihvaćen stav da je coming out osobna odluka, izbor svakog pojedinca da odluči sam za sebe kad je pravo vrijeme, koje su okolnosti i način najbolji za njegov/njezin iskorak iz ormara. Svakako je istina da taj proces nosi težinu i utječe na kvalitetu samog zdravlja, odnosa, često mogućnosti obrazovanja, karijere i sigurnosti pojedinca.

Osim što je važan za samu osobu, bitan je za cijelu zajednicu. Kad bismo živjeli ili stvorili okolnosti u kojima bi svi slobodno izišli iz ormara, srušili bismo predrasude i stereotipe, osnažili društvo i povezali se kao zajednica koja zaslužuje da je se čuje, vidi, poštuje i tretira kao ravnopravne članove društva koji doprinose u svakom smislu.

Santanina novonastala situacija je pokrenula zanimljivu diskusiju, a u narednim tjednima vidjet ćemo što će biti dalje. Osim što su progovorili o društveno bitnoj temi, tvorci serijala donijeli su nam i odličan novi singl koji je kombinacija dvije pjesme britanske pjevačice Adele – "Rumor has it" i "Someone like you".

Koja je odličan soundtrack za kraj.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.