U Društveno kulturnom centru Šesnaestica u nedjelju je otvorena izložba na temu borbe za rodnu ravnopravnost i promicanje ljudskih prava. Dio je to projekta ACTART, a izloženi radovi obrađuju teme seksualizacije i objektifikacije žena, seksizma i nacionalizma te njihova utjecaja na društveno marginalizirane osobe.

Riječ je o izložbi "LAPAČ" nastaloj u sklopu Erasmus+ razmjene mladih u Zagrebu. Jedan dio izložbe posvećen je i elementima cis privilegija i načina na koji se one mogu koristiti u pružanju podrške cis zajednice. U projektu je sudjelovalo 19 mladih aktivista i aktivistkinja te umjetnika i umjetnica iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Završni produkt njihova sedmodnevnog druženja oblikovan je u fanzin "Lapač" u kojem su ujedno sumirani i radovi završne izložbe. Sudionici izložbe radove su osmišljavali u različitim medijskim formatima, od performativne izvedbe, skulptura i vizualnih komponenti do ilustracija, stripova i video isječaka.

Cilj projekta bio je stjecanje dodatnih vještina potrebnih za samostalno organiziranje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.

actart2

Veronika (22) iz Slovenije je izjavila da, iako je diplomirala biokemiju, oduvijek ju je zanimala poezija: "Pjesnikinja sam i pišem pjesme, ponekad ih i prevodim. Neke od njih su objavljene u fanzinu koji smo osmislile/i. Također sam sudjelovala u stvaranju izloženog akvarela, kao i u snimanju videa o pozitivnosti prema vlastitom tijelu."

Na pitanje što je naučila tijekom trajanja projekta, Veronika je odgovorila: "Proširila sam svoje znanje o rodnom identitetu, transrodnim i nebinarnim osobama. Naučila sam o važnosti ispravnog upotrebljavanja zamjenica, ali i o važnosti umjetnosti same. Ako želiš da ljudi shvate tvoju aktivističku poruku, bitno je uključiti umjetnost koja će im tu poruku približiti." Nadodala je kako joj je drago što se povezala s feminističkim LGBT+ aktivistima/kinjama iz Slovenije, s kojima planira buduće suradnje.

Lea (24) i Nika (22) iz Slovenije također imaju pozitivne dojmove. Lea je izrađivala vezove i pomagala šivati odjeću, a Nika je fotografirala i snimila video koji dokumentira rad uložen u stvaranje izložbe.

insta

"Mislim da je ovo bila dobra ideja te prilika za suradnju i povezivanje zemalja naše regije", kazala je Lea, a Nika se složila: "Smatram da je projekt bio uspješan zbog novih poznanstava, a u budućnosti bih željela pomoći ljudima da se osjećaju ugodno dijeleći svoje misli i svoj rad."

U sklopu projekta mladi su kreirali i zajednički Instagram profil na kojemu će objavljivati svoje buduće radove vezane uz temu rodne ravnopravnosti te ženskih i LGBT+ prava.

actart_svi


* Projekt ACTART provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona u partnerstvu s Društvom za promociju žena u umjetnosti Mesto Žensk iz Slovenije i Organizacijom za promociju aktivizma OPA iz Srbije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.