U Društveno kulturnom centru Šesnaestica u nedjelju je otvorena izložba na temu borbe za rodnu ravnopravnost i promicanje ljudskih prava. Dio je to projekta ACTART, a izloženi radovi obrađuju teme seksualizacije i objektifikacije žena, seksizma i nacionalizma te njihova utjecaja na društveno marginalizirane osobe.

Riječ je o izložbi "LAPAČ" nastaloj u sklopu Erasmus+ razmjene mladih u Zagrebu. Jedan dio izložbe posvećen je i elementima cis privilegija i načina na koji se one mogu koristiti u pružanju podrške cis zajednice. U projektu je sudjelovalo 19 mladih aktivista i aktivistkinja te umjetnika i umjetnica iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Završni produkt njihova sedmodnevnog druženja oblikovan je u fanzin "Lapač" u kojem su ujedno sumirani i radovi završne izložbe. Sudionici izložbe radove su osmišljavali u različitim medijskim formatima, od performativne izvedbe, skulptura i vizualnih komponenti do ilustracija, stripova i video isječaka.

Cilj projekta bio je stjecanje dodatnih vještina potrebnih za samostalno organiziranje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.

actart2

Veronika (22) iz Slovenije je izjavila da, iako je diplomirala biokemiju, oduvijek ju je zanimala poezija: "Pjesnikinja sam i pišem pjesme, ponekad ih i prevodim. Neke od njih su objavljene u fanzinu koji smo osmislile/i. Također sam sudjelovala u stvaranju izloženog akvarela, kao i u snimanju videa o pozitivnosti prema vlastitom tijelu."

Na pitanje što je naučila tijekom trajanja projekta, Veronika je odgovorila: "Proširila sam svoje znanje o rodnom identitetu, transrodnim i nebinarnim osobama. Naučila sam o važnosti ispravnog upotrebljavanja zamjenica, ali i o važnosti umjetnosti same. Ako želiš da ljudi shvate tvoju aktivističku poruku, bitno je uključiti umjetnost koja će im tu poruku približiti." Nadodala je kako joj je drago što se povezala s feminističkim LGBT+ aktivistima/kinjama iz Slovenije, s kojima planira buduće suradnje.

Lea (24) i Nika (22) iz Slovenije također imaju pozitivne dojmove. Lea je izrađivala vezove i pomagala šivati odjeću, a Nika je fotografirala i snimila video koji dokumentira rad uložen u stvaranje izložbe.

insta

"Mislim da je ovo bila dobra ideja te prilika za suradnju i povezivanje zemalja naše regije", kazala je Lea, a Nika se složila: "Smatram da je projekt bio uspješan zbog novih poznanstava, a u budućnosti bih željela pomoći ljudima da se osjećaju ugodno dijeleći svoje misli i svoj rad."

U sklopu projekta mladi su kreirali i zajednički Instagram profil na kojemu će objavljivati svoje buduće radove vezane uz temu rodne ravnopravnosti te ženskih i LGBT+ prava.

actart_svi


* Projekt ACTART provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona u partnerstvu s Društvom za promociju žena u umjetnosti Mesto Žensk iz Slovenije i Organizacijom za promociju aktivizma OPA iz Srbije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam