U posljednja dva mjeseca, stigle su vijesti da su na području samoprozvane Islamske republike Iraka i Levanta pogubljena trojica homoseksualaca. Dvojica su kamenovana do smrti, a treći je bačen s vrha zgrade.

Iako borba protiv LGBT populacije nominalno nije na vrhu prioriteta ISIS-a, u razgovoru koji je vodio magazin Yagg s francuskim istraživačem Olivierom Royem, otkriva se pomnije koje su motivacija radikalnih islamista. Olivier Roy, specijalist za politički islam, autor je i nedavno objavljene knjige razgovora "U potrazi za izgubljenim Orijentom".

Smatra da ne postoji jedinstvena interpretacija prema kojoj islamisti smatraju da homoseksualnu populaciju treba kazniti smrću. Iako je u vjerskim spisima homoseksualnost navedena kao "odvratan prijestup", kazne za nju variraju. Neki islamisti se tako povode za najradikalnijim interpretacijama pa smatraju da treba srušiti zid na osobe koje imaju spolne odnose s osobama istog spola.

Ubojstva homoseksualaca kao dio procesa "pročišćenja"

Videosnimke smaknuća objavljuju se da potaknu užas i strah kod gledatelja. Poruka koju šalju može se rezimirati kao "ili se podvrgnite našoj moći ili ćete ovako završiti", smatra Roy. No tu se također prepoznaje i izvjesni uzorak sustava mafije, točnije tendencija da se što veći broj ljudi direktno implicira u zlodjela. Oni koji sudjeluju u zločinu su "čisti", ostali su "mlaki". Homoseksualnost nije visoko na listi njihovih prioriteta (agresija im je prije svega usmjerena prema šijitima i jezidima), no ubojstva homoseksualaca dio su tzv. procesa "pročišćenja" u kojem stradavaju grešnici.

Dok skupine ISIS-a smatraju da je homoseksualnost "zapadnjačka cionistička tvorevina", neke zemlje u regiji tolerirale su donedavno praksu, pod uvjetom da su muškarci "aktivni" te ni u kojem slučaju "feminizirani". Homoseksualnu populaciju se u regiji počelo aktivnije progoniti tek posljednjih desetak godina. Prije je takvih slučajeva javnih progona bilo mnogo manje. Konkretno, u Egiptu je krenula verzija o homoseksualnosti kao o "zapadnjačkom uvozu".

Roy ne smatra da će doći do vojne intervencije na tlu (jer da se htjelo, već bi se pokrenula), a ubojstva homoseksualaca nova su stavka u tzv. "crnoj knjizi ISIS-a".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.