Ako već sama zaštita ljudskih prava nije dovoljno dobar razlog, pozitivne brojke koje prava za LGBT građane donose gospodarstvu trebale bi potaknuti zemlje u razvoju da što više podrže i uključe u društvo svoje LGBT građane, potvrdilo je i novo istraživanje instituta Williams i američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U istraživanju je analiziran utjecaj poštivanja LGBT prava na gospodarski razvoj u 39 zemalja i, kao i mnogo puta dosad, još se jednom dokazalo kako on može biti samo – pozitivan. Sve je mjerljivo brojkama – svako pravo koje zemlja omogući svojim LGBT građanima povećava njezin BDP po stanovniku za 320 dolara, a ovo istraživanje prvi put uspoređuje upravo zakonske okvire zaštite LGBT građana s gospodarskim rastom, javlja portal phys.org.

''Možemo govoriti s moralnog ili aspekta ljudskih prava i tvrditi koliko su te stvari bitne, ali ponekad je kreatorima politike potrebno pokazati konkretne brojke'', kaže koautorica istraživanja, Yana V. Rodgers.

Diskriminacija, potplaćenost i nezaposlenost značajno smanjuju potencijale

Udio LGBT stanovništva među svim punoljetnim osobama neke zemlje varira između 1 i 5 posto, a u društvima u kojima ih se tretira kao neravnopravne građane, kad im se uskraćuju jednake prilike za napredovanje na poslu i kad nisu u mogućnosti iskoristiti svoj puni potencijal to izravno smanjuje i njihov doprinos cjelokupnom gospodarstvu, ističe se u istraživanju.

''Ovo istraživanje nam daje novi uvid prema razumijevanju u kojoj mjeri diskriminiranje LGBT osoba utječe na gospodarstvo neke zemlje'', kazala je voditeljica istraživanja, M. V. Lee Badgett.

Policijska represija, premlaćivanja i poniženja u zatvoru oduzimaju mogućnost LGBT osobama da postanu produktivni članovi društva. Diskriminacija na poslu dovodi do toga da su LGBT osobe potplaćene ili nezaposlene, a sve to utječe na njihovo zdravlje i kao takve ne mogu do kraja iskoristiti svoje potencijale.

LGBT učenici koje diskriminiraju profesori i drugi učenici, nisu u mogućnosti do kraja razviti sve svoje potencijale i vještine, od kojih bi koristi jednog dana imalo i opće gospodarstvo. ''Zemlje koje su usvojile više prava za svoje LGBT stanovnike brže će se razvijati i imat će bolji društveni razvoj'', poručuje M. V. Lee Badgett.

Čitavo istraživanje možete pročitati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

U subotu je održana devetnaesta zagrebačka Povorka ponosa koja je ove godine po prvi put krenula s

U svom najnovijem filmskom uratku, romantičnoj drami "Ammonite" koju mnogi već vide u utrci za

Internet kakav danas poznajemo samo je podsjetnik na ono što su doživjeli svi drugi mediji kad ih

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.