Sastanak veleposlanika država članica EU i SAD-a akreditiranih u Hrvatskoj o medijskim slobodama u našoj zemlji, izazvao je oštre reakcije vladajućih. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila im je da se "ne smiju miješati u unutarnja pitanja države", a ministar kulture Zlatko Hasanbegović jučer je izjavio kako je "ova Vlada jamac očuvanja medijskih sloboda".

Veleposlanici EU-a i SAD-a krajem prošlog tjedna održali su sastanak u Zagrebu na kojem se govorilo o slobodi medija u Hrvatskoj. Javnost je o tome doznala nakon objave na Twitteru austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj Andreasa Wiedenhoffa kako je 'upravo imao vrlo zanimljiv sastanak s kolegama i prijateljima o slobodi medija. Ključnom prioritetu naše vanjske politike'.

Na to mu je odgovorilo je više veleposlanika i veleposlanica, SAD-a, Norveške, Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske, čime su potvrdili svoje sudjelovanje na sastanku.

"Korisni razgovori danas s kolegama veleposlanicima u Hrvatskoj o slobodi medija", napisala je američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

Hrvatska zbog medija pod pojačanim monitoringom međunarodne zajednice

"Sloboda medija ključna u svakoj demokraciji. To je ono o čemu smo razgovarali i što ćemo nastaviti promovirati", stoji na Twitteru iz nizozemskog veleposlanstva.

Sudionici su dogovorili da sadržaj razgovora ne iznose u javnost, no s obzirom na njihove usklađene objave, jasno je da vladajućima žele poručiti to da se Hrvatska zbog situacije u medijima našla pod pojačanim monitoringom međunarodne zajednice

Tportal doznaje da je na sastanku, između ostalog, apostrofirano stanje na Hrvatskoj radioteleviziji i u Vijeću za elektroničke medije te da je razgovor zapravo bio neslužbena, 'interna razmjena' informacija i mišljenja o trenutnoj situaciji u hrvatskim medijima.

Sastanak veleposlanika zapadnih zemalja na kojem se pričalo o zabrinutosti zbog medijskih sloboda u Hrvatskoj, izazvao je brojne polemike, javlja RTL. Prva je oštro reagirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je iz Bratislave poručila diplomatima da se ne miješaju u unutarnje stvari države.

Hasanbegović: ni iz jednog Vladinog poteza ne može se zaključiti da su medijske slobode ugrožene

Ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije, najava prekida financiranja neprofitnih medija, brzopotezne smjene uredništva na javnoj televiziji, raspuštanje Vijeća za elektroničke medije i namjera smjene ravnateljice Agencije za elektroničke medije Mirjane Rakić, nakon čega je ona sama dala ostavku na tu dužnost, potpuno neprimjerene izjave nakon napada na novinara Antu Tomića i da ne nabrajamo dalje, ništa od toga ministar kulture Zlatko Hasanbegović ne vidi kao razlog za iskazanu zabrinutost veleposlanika. Dapače, ministar kulture uvjeren je kako je upravo ova Vlada "jamac očuvanja medijskih sloboda".

"Zabrinutost je potpuno neutmeljena. Ova Vlada je jamac očuvanja dosegnutih medijskih sloboda u Hrvatskoj koje treba naravno svakodnevno proširivati. Dakle, niti iz jednog dosadašnjeg Vladinog poteza ne može se zaključiti da su u Republici Hrvatskoj ugrožene medijske slobode", izjavio je jučer medijima.

I predsjednik Sabora, Željko Reiner, smatra kako u Hrvatskoj uopće nisu ugrožene medijske slobode.

"Ja bih volio vidjeti da ljudi jasno iskazuju svoja mišljenja, a ne da se skrivaju iza nekih drugih, bili to veleposlanici nekih zemalja, skupine, nevladine udruge, itd.", rekao je Reiner i dodao kako ne misli da su u Hrvatskoj uopće ugrožene medijske slobode.

"Dapače, mislim da neki mediji su priušte stvari koje si u drugim demokracijama ne bi sigurno priuštili. Pogledajte samo neke portale zadnjih dana.Nisam uvjeren da bi u bilo kojoj demokratski razvijenoj zemlji, gdje postoji odgovornost za ono što netko napiše ili izrekne, to prolazilo. Mislim da treba više odgovornosti svih koji sudjeluju u javnom životu, pa tako i novinara. Ali i političara", rekao je Reiner.

Jadranka Kosor: Nije čudno da veleposlanici razgovaraju o slobodi medija s obzirom što se događa

Cijeli slučaj komentirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja smatra kako se veleposlanici nisu miješali, već su samo radili svoj posao.

"Veleposlanici se nisu miješali, oni su samo jasno naznačili da su o tome razgovarali. To je njihov posao. I Grabar Kitarović je bila veleposlanica pa je slala bilješke u svoje ministarstvo, odnosno u vladu, o stajalištima zemlje u kojoj je bila veleposlanica. Znači, oni su ti da, među ostalim, dobivaju znanja o tome kakva je situacija u određenoj državi i imaju pravo razgovarati i o slobodi medija.

A to nije čudno da se razgovara o slobodi medija s obzirom na vrlo jasne najave iz Vlade da će se čistiti u određenoj medijskoj kući, da tko ne voli tu stranku ne voli ni Hrvatsku, ali i najave iz Ministarstva kulture i konkretne poteze ministra kulture oko suzbijanja pluralizma medija i slobode medija, što je ustavna vrednota", rekla je Kosor.

I bivši predsjednik Ivo Josipović je stao na stranu diplomata.

"Mi dijelimo vrijednosti Europske Unije i zapadne civilizacije i, naravno, ako od njih odstupamo, da možemo očekivati reakcije naših prijatelja", rekao je Josipović.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.